JO granskar polisens användning av pepparspray
Polisens användning av pepparspray granskas av Justitieombudsmannen. JO anser att tydligare direktiv i användandet måste arbetas fram. - Det finns egentligen inga riktlinjer i dag som säger var gränsen går, säger Per Karlsson, chef för brottsförebyggande enheten hos polisen.
Men det är inte helt enkelt att komma tillrätta med problemet, anser Per Karlsson, chef för brottsförebyggande enheten hos polisen i Norrbotten. - Varje enskilt fall kan ju vara unikt i sig. Men man ska vara väldigt restriktiv om man ska använda det. I princip kan man säga så ska inte använda det i arresten, säger han. JO anser, precis som Karlsson, att bristen på riktlinjer är ett av problemen. - Det är bra för oss att JO har tagit upp och tittat på det här, säger Karlsson. Enligt JO:s remiss har Rikspolisstyrelsen etiska råd slagit fast att reglerna bör förtydligas. Granskningen har visat att användningen av pepparspray "inte sällan går utöver vad som är försvarligt med avseende på 8 § polislagen". Därför efterlyser granskningsgruppen tydligare direktiv om begränsningar i användandet av pepparspray. Att gränserna i dag är oklara. En förklaring till anmälningarna är den många gånger bristfälliga avrapporteringen anser de ansvariga hos polisen i sitt yttrande till JO. Därför är arbetet i full gång med att ta fram en ny blankett. Svepande drag
I dag är det i princip omöjligt att avgöra om polismannen haft rätt att använda pepparspray på grund av bristfällig avrapportering. Att situationerna ofta har beskrivits i alldeles för svepande drag, där det inte har gått att utläsa "hur polismannen tänkt eller vägt olika handlingsalternativ mot varandra". Per Karlsson tycker i det stora hela att pepparspray har blivit ett lyft för polisen. - Det är ju ett mildare våld och det har gjort att det många gånger blir lugnare. Man slipper brottas och det innebär att man slipper slita så mycket vilket kan innebära andra skador på bägge parter, säger han. I oktober väntas JO meddela vad som framkommit av granskningen.
Pepparspray
Kallas även OC-spray (Oleoresin Capsicum) och kemiskt ämne som vanligtvis används av polisen och kriminalvården vid upplopp och som självförsvar. Från och med den 1 juni 2008 är det även tillåtet för svenska kustbevakingen.
Pepparspray består av ett ämne som heter capsaicin men från början användes saften från olika pepparfrukter, till exempel chili. Därav namnet. Fortfarande är naturlig pepparspray vanligast men syntetiska medel har testats. Källa: Wikipedia.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!