Jätteupphandlingen får kritik – men försvaras av SD

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska till att regionledningen har påbörjat upphandlingar, utan att först presentera hur vårdskulden ska hanteras inom den egna organisationen. "Dessutom borde upphandlingar av den här storleken föregås av tydliga politiska beslut, säger oppositionsrådet Glenn Berggård (V).

Bland oppositionspartierna råder det delade meningar om det upphandlingspaket som presenterades tidigare i veckan. Från vänster Glenn Berggård, Anders Öberg och Marianne Sandström.

Bland oppositionspartierna råder det delade meningar om det upphandlingspaket som presenterades tidigare i veckan. Från vänster Glenn Berggård, Anders Öberg och Marianne Sandström.

Foto: Jonas Andersson/Pär Bäckström

Luleå2021-08-27 13:03

Socialdemokraterna gick redan tidigare i sommar ut med att Region Norrbotten så långt det är möjligt ska hantera den växande vårdskulden med hjälp av sin egen personal. Regionledningen meddelade i början av veckan att det ska satsas uppemot en halv miljard kronor på att komma i kapp med uppskjuten vård och att det bland annat ska ske genom upphandlingar med vårdgivare både i Sverige och utomlands. 

– Det finns ett ideologiskt perspektiv på det här. Majoriteten väljer att söka privata lösningar utan att presentera något förslag på hur vi ska göra det möjligt för regionens medarbetare att få jobba med det som de är utbildade till, säger oppositionsrådet Anders Öberg (S). 

Enligt honom bör regionen som arbetsgivare lägga kraft på att skapa attraktiva arbetsplatser, så att den vårdpersonal som när är trött och slut efter arbetet under pandemin ändå väljer att stanna. 

Glenn Berggård konstaterar att den operationsverksamhet som nu startar i Kalix, med ett inhyrt operationsteam, visar att det uppenbart finns personer som vill arbeta inom sjukvården. Regionen bör därför satsa pengar på att behålla och rekrytera personal i egen regi, istället för att upphandla stafetter från privata bolag. 

– Jag skulle också vilja se en ökad samverkan mellan regionerna i Norrland. Vi har generellt sett en lite andel patienter från regionen som får utomregional vård och inget inflöde av patienter från de andar nordliga regionerna. Detta trots att vi har mycket framgångsrika verksamheter inom bland annat cancervård och ortopedi. 

Oppositionsrådet och Sverigedemokraten Marianne Sandström tycker att den styrande majoriteten har varit tydlig i frågan om att upphandlad vård är ett komplement till den egna verksamheten.

– Det kommer att vara full rulle inom regionens egna verksamheter, men det är oerhört långa kötider på många håll. Ska vi klara det här så måste vi ta hjälp av privata aktörer. 

Hon påpekar att det även rent samhällsekonomiskt är en vinst att norrbottningar som väntat snart kan erbjudas vård. 

– Det finns många som är långtidssjukskrivna i väntan på operationer, med de negativa effekterna att de inte kan gå till sina jobb, ha inkomster och bidra till skattesystemet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!