Nordkalotten expanderar i stor skala med 480 nya rum

Nordkalotten hotell & konferens ska byggas ut med 480 nya rum. Det görs för att klara industrins akuta behov av bostäder men också för att bädda för mer turism på längre sikt.

Nordkalotten hotell & konferens på Bergnäset i Luleå. Anläggningen ska byggas ut med 480 hotellrum, fördelade på nio byggnader varav fem ska placeras på parkeringen till höger om kåtan (syns inte på bilden).

Nordkalotten hotell & konferens på Bergnäset i Luleå. Anläggningen ska byggas ut med 480 hotellrum, fördelade på nio byggnader varav fem ska placeras på parkeringen till höger om kåtan (syns inte på bilden).

Foto: Anna Isaksson

Luleå2024-07-04 06:00

Nyheten i korthet

  • Nordkalotten hotell & konferens planerar att byggas ut med 480 nya rum för att möta industrins akuta behov av bostäder samt för att öka turismen på lång sikt.
  • Utbyggnaden kommer att ske i snabb takt, med första tredjedelen av rummen klara vid årsskiftet.

Nordkalotten hotell & konferens på Bergnäset har i dag 176 rum.

Nu planeras för en rejäl utbyggnad med 480 nya rum, fördelade på nio nya byggnader. En ansökan om tidsbegränsat bygglov har lämnats in till Luleå kommun. 

– Det finns ett otroligt stort behov av hotell och boende i stort, vi bygger ut för en kombination kan man säga. Den satsning vi gör på Nordkalotten är för att hjälpa industrin med mer boende, säger Tobias Lindfors som är koncern-vd och huvudägare i Studentconsulting och Pite havsbad group som äger Nordkalotten. 

Studentconsulting har sitt huvudkontor på Nordkalotten. I ett längre perspektiv handlar utbyggnaden av Nordkalotten om att kunna ta emot fler turister. Turoperatörerna som redan bokar in utländska charterturister på Pite havsbad är också intresserade av lägga till Nordkalotten, när det finns kapacitet tillägger Tobias Lindfors. 

undefined
"Det är ett hotell vi bygger, inte ett entreprenadboende" säger Tobias Lindfors, koncern-vd och huvudägare till Pite havsbad group och Studentconsulting.

– Vi går från 15 000 gästnätter med franska turister på Pite havsbad till 22 000 nästa år, året efter är vi uppe i 30 000 gästnätter. När det finns kapacitet och möjlighet så vill de utöka hos oss, säger Tobias Lindfors. 

I dagsläget finns inga möjligheter att ta emot några turister på Nordkalotten. Hotellet är fullbokat, för H2 Green Steels räkning.

– Vi bygger ut för hela industrin, det handlar om att hjälpa industrin i stort i hela regionen Luleå-Boden, säger Tobias Lindfors. 

De nya byggnaderna blir två våningar höga, det rör sig om sju separata längor med 32 rum per våningsplan. Fem av längorna placeras på området som idag är parkering, bortanför konferensdelen och stora kåtan medan två av längorna placeras vid hotelldelen av anläggningen. 

Två mindre huskroppar ska byggas på den innergård som finns mellan två av hotellets flygelbyggnader. I dessa två mindre byggnader ryms vardera 16 rum. 

undefined
Nordkalotten hotell & konferens på Bergnäset i Luleå. I konferensdelen har Studentconsulting sitt huvudkontor.

Utbyggnaden ska gå snabbt, redan vid detta årsskifte ska fler gäster kunna flytta in på Nordkalotten.

– Vi levererar en tredjedel av volymerna den 1 januari, en tredjedel den 1 februari och en tredjedel den 1 mars. Det är snabba ryck men vi har suttit med det här väldigt länge, säger Tobias Lindfors. 

undefined
Föreslagen utbyggnad av Nordkalotten hotell & konferens med sju längor av denna typ.

Bolaget har sökt ett tidsbegränsat bygglov för att processen ska gå snabbt, men parallellt arbetar man med en begäran om ändrad detaljplan som ska tillåta utbyggnaden av Nordkalotten på permanent basis, med tanke på utökad turism.

– Hade vi bara byggt för industrin, då hade vi inte stoppat in fjärrvärme utan då hade vi tagit direktverkande el. Vi bygger med högre standard. Vi har trapphus i mitten och trapphus på sidorna av byggnaderna. Det är rätt mycket kärlek på fasaderna, för att få det snyggt. Det är ett hotell vi bygger, inte ett entreprenadboende, säger Tobias Lindfors. 

Ett tidsbegränsat bygglov gäller i tio år. 

undefined
Parkeringen vid konferensdelen av Nordkalotten, här vill man placera fem hotellängor med vardera 64 rum per länga.

Placeringen av byggnaderna innebär en avvikelse från gällande detaljplan eftersom byggnaderna placeras på prickad mark samt delvis inom området där träd inte får fällas. Det står stora tallar vid parkeringen och enligt planbestämmelserna ska de skyddande trädridåerna vara kvar. 

Tobias Lindfors poängterar att dialogen med Luleå kommun har varit bra.

– Vi kan inte trycka på knappen förrän vi får bygglovet godkänt. 

– Skulle det dra ut på tiden, då finns det alltid risk att den här tidsplanen blir försenad. Ingenting just nu tyder på det, säger Tobias Lindfors. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!