En allvädersterminal för 50 miljoner euro planeras att byggas i Luleå hamn.
– Som exempel så ska H2 Green Steel i Boden tillverka plåtrullar. Plåtrullar som blir blöta rostar och även om man kan förpacka dem så att de bli mindre rostkänsliga så gör vädret i vår del av världen med kalla vintrar och växlande temperaturer att kondensen kan skapa ytrost om man inte tar hänsyn till det, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn.
Som modell står en allvädersteminal i Gent i Belgien, men det norrbottniska klimatet gör att man måste göra en lokal anpassning utifrån kundernas krav.
– Vi vet inte ännu vilka krav de kommer att ställa men jag vet att vissa kvalitéer av stål är väldigt känsliga. Då måste man ha kontrollerade atmosfärer med bland annat avfuktning i de lagerutrymmen man använder för att undvika fukt, säger Henrik Vuorinen.
Vad kostnaden kommer att bli vet man inte ännu men den allvädersterminal som finns i Gent i Belgien kostade 50 miljoner euro.
– Vi vet ännu inte exakt hur stor den blir men kostnaden är säkert i den storleksordningen, säger han.
För några dagar sedan fick de besked om att EU beviljat medfinansiering med drygt 25 miljoner kronor för Malmporten, muddringen av farleden till Luleå hamn.
– Allvädersterminalen är helt separerat från Malmporten, utan det här är egentligen konsekvenser av den expansion som vi ser inom hela basnäringen i vår del av världen, säger han.
Om några år, 2025–2026, räknar man med att terminalen ska vara färdig för att kunna möta kundernas krav.
– Det gäller om industrins satsningar går som planerat, så det är inte så långt bort. Vi har några år som vi behöver planera hur det ska se ut och så behöver vi upphandla och så genomföra det hela. Vi anpassar oss givetvis efter kundernas önskemål. Det är så mycket pengar så vi kan inte bygga bara på spekulation, säger Henrik Vuorinen.
I Europa finns ett tiotal liknande terminaler så en allvädersterminal i Luleå skulle inte vara unik i branschen. Var exakt i hamnen terminalen ska ligga är inte beslutat men man har tittat på flera alternativ.
Det som avgör om terminalen kommer att byggas är kundernas krav på hamnen för att de ska kunna uppfylla sina kunders krav.
– Det är kundkraven som kommer att styra det här helt och hållet, säger Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn.