Jättehagel över skärgården – så bildas fenomenet

Efter regn kommer solsken. Men det kan också komma annat. Över delar av Norrbotten föll på torsdagen hagel stora som ärtor.

Somliga av de hagel som föll i Råneå skärgård var stora som ärtor.

Somliga av de hagel som föll i Råneå skärgård var stora som ärtor.

Foto: Alf Vikström

Luleå2021-07-08 12:52

Värmeböljan som parkerat över Norrbotten har skapat värmerekord men utlöste på torsdagen även ett kraftigt regn- och åskväder på många håll i länet, framför allt i de östra delarna.

På flera ställen var det nästan läge att ta skydd för att inte bli träffad av jättehagel. Bland annat i Råneå skärgård kom hårda skurar av ärtstora hagel, som synes av de bilder som Alf Vikström skickat från Stora Lönngrundet.

– Jag har då aldrig sett så här stora hagel, säger han.

Fenomenet är dock inte helt ovanligt.

– De här stora haglen bildas när det är riktigt kraftiga regn- och åskskurar och man får stora rörelser vertikalt i molnen, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI i Norrköping.

Den meteorologiska förklaringen är denna:

Molnens toppar ligger på cirka 10 000–15 000 meters höjd. I molnen bildas uppvindar som skapar cirkulation. I toppen av molnen finns iskristaller som börjar dala nedåt i molnet. Omväxlande transporteras iskristallerna upp och ned i molnet vilket innebär att de samlar på sig vätska och växer ännu mer.

– När iskristallerna blivit för stora för att vindarna ska hålla dem kvar så faller de ur. Ytan smälter lite grann på vägen nedåt men ofta är de så kompakta att det som händer bara är att de formas runda, säger Therese Fougman.

Åskovädret riskerar att utlösa skogsbränder. Risken för skogsbrand bedöms av SMHI vara hög eller mycket hög i Norrbottens kustland och inland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!