Järpen - vanlig fågel som är lätt att locka
I september är jakten oftast storskalig och på största allvar. Men det finns en form av ensamjakt som går att bedriva nästan överallt, som är tyst och spännande och knappt kräver vare sig prylar eller förberedelser. Det är lockjakten på järpe.
ENKEL JAKT. Skotten blir ofta enkla och skadskjutningar är sällsynta vid lockjakt på järpe.
Foto:
Så här i skarven mellan september och oktober kan det vara extra skönt med en jakt som inte kräver samordning av stora jaktlag eller uttag av semesterdagar. Lockjakten på järpe blir en perfekt avkoppling från storjakterna och att detta dessutom är en utmärkt tid för jaktformen gör bara saken bättre.Här följer en rad tips för den som vill prova järplock. Om det verkar enkelt så är det inget att förvånas över. Järpen är en vanlig fågel och den svarar bra på lock.Rätt plats. Järpen trivs i relativt fuktig skogsmark. Skogen bör innehålla en hel del gran, skydd mot järpens värsta fiende duvhöken. Dessutom bör det finnas ett rejält inslag av al eller björk. Järpen betar i lövträd på vintern. En myrkant, en liten bäck eller ett dike med lite vatten är ett plus. Frodigt blåbärsris är också uppskattat. Varje plats där du stöter järpe med jämna mellanrum är intressant, för de är mycket stationära.Rätt tid. Under senhösten håller järparna noga koll på sina revirgränser. Tupparna är snabba att kolla upp en misstänkt inkräktare, vilket gör dem ganska lätta att locka in. Lock fungerar redan från jaktstarten vid 25 augusti, men den allra bästa månaden kan vara oktober. Ett tag efter att snön kommit brukar järparna tappa intresset för att komma på lock. Järpen är aktiv stora delar av dagen, men bäst chans att lyckas med lockjakten har man från strax före soluppgången och ett par timmar framåt, samt under senare delen av eftermiddagen och tidig kväll. Relativt lugnt väder är bäst.Läte och rutin
Rätt läte. Järppiporna i handeln fungerar som regel utmärkt. Tuppens läte är det effektivaste locklätet och kan beskrivas som en längre ton och ett litet kvitter, eller som en längre och en kortare ton följda av ett litet kvitter: Tsiiiiiii-ti-ti-ti-ti eller Tsiiiiiii-tsiiii-ti-ti-ti-ti. Tonerna ska klippas av rent och snabbt, vilket enkelt låter sig göras med ett finger på pipans hål.Järpen har ett annat vanligt läte som närmast låter som ett snabbt kvittrande, ti-ti-ti-ti-ti-ti-tit. Det är ett tecken på att järpen är orolig och snart flyger.Rätt rutin. Sätt dig väl dold men med god sikt. Vänta tyst i några minuter och locka sedan med en eller ett par minuters intervall. Ge passet en kvart även om inget hörs. En del järpar kommer in utan att svara.Om man får svar behöver man inte vara alltför snabb att svara järpen. Den blir ofta bara mera nyfiken om det tar en liten stund innan den får svar.Om man anar en järpe i närheten men inte har skottläge kan det fungera bra att genast ställa sig upp. Ofta flyger järpen då upp i ett träd för att få bättre sikt, vilket kan ge en bra skottchans.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!