Järnvägsmuseet får veteranmalmvagn

En 106 år gammal malmvagn som gjorts om till grusvagn på 1950-talet. Det är det senaste tillskottet till Norrbottens Järnvägsmuseum i Karlsvik.

MYCKET JOBB. Bertil Persson har lagt ner hundratals timmars arbete för att fixa upp den ombyggda gamla malmvagnen så att den ska kunna ställas bland Norrbottens Järnvägsmuseums samlingar i Karlsvik.

MYCKET JOBB. Bertil Persson har lagt ner hundratals timmars arbete för att fixa upp den ombyggda gamla malmvagnen så att den ska kunna ställas bland Norrbottens Järnvägsmuseums samlingar i Karlsvik.

Foto: Sara Moritz

LULEÅ2008-07-11 06:00

Efter drygt 100 arbetstimmar kan Bertil Persson visa upp det senaste tillskottet till Norrbottens Järnvägsmuseums samlingar. En malmvagn från 1902 från Vagnfabriken i Falun. Vagnen tjänstgjorde som malmvagn till 1950/51 då den avställdes som reserv att användas vid ökat transportbehov.- Det intressantaste med malmvagnen är dock att den är omgjord. I början av 1950-talet behövde SJ Banavdelning en extra förstärkning av grusvagnar till de större underhålls- och förbättringsarbeten som påbörjats. Det rådde brist på självlossande grusvagnar i banarbetet. Vid anhopning av stora arbeten tvingades man till att nyttja vanliga flata godsvagnar med lämmar. - Dessa krävde lossning för hand med spade ute på spåret längst linjen. Allt grus hamnade då på utsidan av spåret och fick därefter skottas in mellan skenorna, berättar Bertil Persson.240 ombyggda vagnar
Som alternativ till nyköp av specialvagnar från Tyskland uppkom tanken att nyttja de avställda malmvagnarna. Dessa hade en tillräckligt stor korg. Det som behövde byggas om var tömningsanordningen. SJ Huvudverkstad i Notviken fick uppdraget att konstruera och testa ombyggnadsbehovet av vagnen. Den första ombyggda vagnen i en serie om 23 vagnar levererades den 13 augusti 1954.Mottagarna av vagnarna inom Banavdelningen blev mycket nöjda med leveransen. Ytterligare 77 vagnar beställdes för fortsatt leverans. När denna serie närmade sig sitt slut beställdes ytterligare 100 vagnar. Dessa följdes slutligen av två serier om vardera 20 vagnar. Totalt kom 240 till grusvagnar ombyggda malmvagnar att levereras från verkstaden i Notviken. Detta skedde fram till utgången av 1956 och början av 1957. Museivagnen Qbe 945 3621-1 utgick från verkstaden i Notviken i slutet av september 1955.- Banverket började sedan skrota dessa vagnar under 70-talet. Några av dem användes dock till spårläggningen till Karlsvik och av dem valde jag ut den bästa, säger Bertil Persson.Bra kultur
Nu ska den växlas upp och ställas vid järnvägsmuseet i Kalsvik så att fler kan beskåda hur man kunde förändra en gammal malmvagn och göra arbetet lättare för de som drog- eller renoverade järnvägsrälsen.- Jag har lagt ner mycket tid på den här. Men jag tycker att det är viktigt att visa kommande generationer hur tåg och vagnar har utvecklats till vad de är idag. Det är väl så bra kultur som att blåsa i en trumpet, säger Bertil Persson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om