Järnets kåkar skulle rivas – räddas av ny förening

Skyddsvärda lägenhetshus i Svartöstan får en ny chans genom föreningen Järnet. "Vi vill värna om den unika miljön i stadsdelen", säger ordförande, David Jordansson.

David Jordansson är ordförande i den kooperativa hyresrättsföreningen Järnet.

David Jordansson är ordförande i den kooperativa hyresrättsföreningen Järnet.

Foto: Montage

Luleå2024-07-27 11:00

Ute i Svartöstan längs Sandgatan står tre gula flerfamiljshus som byggdes på 40-talet. "Järnets kåkar" som de kallas i folkmun har tidigare planerats att rivas av Luleå kommun. Men nu har en ny förening skapats av eldsjälar för att rädda husen.

– Vi är samlade både utifrån en vilja att ta hand om husen som har stått tomma i ett par år men också för att värna om den unika miljön i Svartöstan, säger David Jordansson, ordförande för Järnet.

Föreningen som döpt sig till just Järnet består av sju personer som antingen är boende eller har anknytning till stadsdelen. David Jordansson förklarar att namnet kommer från att de som byggde husen hette bostadsrättsföreningen Järnet. Den nya gruppen som nu har skapats är en kooperativ hyresrättsförening, något som är nytt för Luleå.

– Den här boendeformen möjliggör att vi kan utgå från ett hållbarhetsperspektiv och erbjuda rimliga hyror, säger Jordansson.

undefined
Porten till ett av husen på Sandgatan.

Luleå kommun som också anser att husen är skyddsvärda förklarar att planerna på att riva kom för några år sedan eftersom de själva inte har någon användning för husen. Men även då sattes rivningsplanerna på paus när kriget i Ukraina bröt ut.

– Tanken var att husen skulle kunna användas som flyktingboende men det kom inte så många flyktingar som vi kanske hade trott och de behövde aldrig användas, förklarar Helén Wiklund Wårell, direktör för infrastruktur- och serviceförvaltningen på Luleå kommun.

Husen som är byggda på 40-talet kommer dock med en del utmaningar. Detaljplanen är lagd som kontor och vissa utrymmen får inte användas på grund av brandsäkerhetsrisk. Trots det är ordföranden för Järnet inte orolig.

– Det har alltid varit bostadshus och därför kommer det fortsätta att få vara det, även om detaljplanen säger att det är kontor. Det som också gör de här byggnaderna extra bevarandevärda är att de har varit helt orörda. 

Men en del renovering kommer att behövas om Järnet lyckas köpa fastigheterna.

– Vi vill använda så mycket som möjligt från husen. Det är inte frågan om att bygga om utan mer att behålla, säger Jordansson.

Järnet vill även köpa ett fjärde hus på andra sidan Svartöstan på Bolagsgatan 26. Även det ett flerfamiljshus som de planerar att bevara. När försäljningen kommer att gå igenom kan inte Helén Wiklund Wårell svara på med hon säger att det är på gång.

– Vi får se vilka fastigheter det blir, om det blir fyra, tre eller bara två, säger Jordansson.

undefined
Sandgatan 6 är ett av de tomma husen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!