Jan fick skåda hotade vitryggen

Den vitryggiga hackspetten är en i Sverige starkt hotad fågelart. I dagsläget räknar man med att det, trots räddningsaktioner, finns kvar högst 100 individer. Men i tisdags hade ornitologen Jan Bergström, Luleå, tur. På sin skådarrunda ute vid Brandövningsfältet på Hertsön dök denna raritet plötsligt upp.

Foto:

LULEÅ2008-11-20 06:00
- Jag såg den vid kvart i nio och jag hann videofilma den, det känns lite omvälvande att få se en sån fågel här. Förmodligen kommer just denna individ hit via Finland, man har observerat vitryggig hackspett i Uleåborg, berättar Jan Bergström, medlem i Norrbottens ornitologiska förening NOF, som med sina bilder och film, om än lite suddiga, räknar med att få observationen raritetsgodkänd.- Jo, och vi är ju flera som sett fågeln, berättar Jan Bergström som i onsdags var ute på eftersök med en lång rad andra tillresta skådare från länet. Fågeln, en hane av den i norra Europa förekommande rasen leucotos, visade sig igen under förmiddagen. Trivs i lövskog
- Men jag tror att den inte kommer att stanna här i området, biotopen är inte riktigt passande för denna fågel som trivs i lövskog med till exempel asp.Den vitryggiga känns igen på den markant vitare ryggen och en tvärvattring av densamma. Fågeln är storleksmässigt lik sin kusin större hackspett.Arten är som sagt starkt hotad i det svenska landskapet. Orsaken är att den på grund av jord- och skogsbruket inte har lätt att finna de biotoper den trivs i. Det vill säga speciella lövskogar med mycket död ved. Skogsindustrins efterfrågan på asp är en oroande omständighet.Fågeln trivs också i obrutna naturområden. Vitryggen var en vanligt förekommande fågel vid 1800-talets slut in på 1900-talet. Men nedgången har varit brant och i dag är arten, trots räddningsaktioner från Naturvårdsverket, Naturskyddsförening en och Skogsstyrelsen till en kostnad på 200 miljoner, på väg att raderas ur den svenska faunan. Den finns dock mera talrikt i exempelvis de baltiska länderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!