Sedan 2012 har projektet att få en mer jämställd arbetskönsfördelning pågått på SSAB i Luleå. Målet är att det ska bli helt jämställt och för ett par år sedan startades därför kampanjen "SSAB söker Stålkvinnor".
– För att vara världsledande inom vår bransch vill vi ha de bästa medarbetarna och vilket kräver bred rekryteringsbas. Där har vi inte råd att bara vara en attraktiv arbetsgivare hos hälften av befolkningen, säger Sara Blix.
SSAB i Luleå tar in cirka 300 sommarvikarier varje år på de fem avdelningar de har inom produktionen och underhållssidan. Totalt sett var cirka 37 procent av årets 1245 sökande kvinnor. I början av sommaren hade företaget som ambition att 50 procent av sommarjobbarna skulle vara kvinnor och på flera avdelningar har det gått bra. Dock hamnade genomsnittet bland semestervikarierna på 38 procent kvinnliga vikarier.
– Det är färre tjejer än killar som söker och till underhållssidan är det svårt att hitta tjejer. Där krävs det att man ska ha gått gymnasieutbildning med en särskild inriktning, till exempel. att man är certifierad elektriker eller mekaniker. Men inne på de avdelningar där det inte behövs någon specifik bakgrund, där vi har utbildat dem har det varit lättare, säger Sara Blix.
Inom produktionen är lägsta krav för anställning en gymnasieutbildning och där är antalet kvinnor betydligt fler. Bland sommarpersonalen som jobbar på Koksverket är det helt jämställt. Även på Stränggjutningen är målet nästan nått då 47 procent av semestervikarierna är kvinnor.
– Vi måste gå den här vägen för att på sikt blir mer jämställda. Ofta fortsätter sommarvikarierna och får vi in fler tjejer där har vi fler rekryteringsbara.
Men de har fortfarande långt kvar. Bland de 66 vikarierna som jobbar på underhållssidan är bara elva av dem kvinnor och av de 1100 ordinarie anställda på SSAB i Luleå är 14 procent kvinnor.
– Vi jobbar kontinuerligt med frågan och kommer att fortsätta med det.
Bolaget jobbar aktivit med att rekrytera och få fler kvinnor intresserade av att jobba på SSAB. Bland annat besöker de skolor, sportarrangemang, gymnasium och mässor för att nå ut till fler.
– Vi hoppas att fler tjejer kommer välja el och energi, fordon och transport eller tekniska inriktningen på gymnasiet.