Jämställdhetsarbete ger alla förbättringar

När kvinnor kommer in i mansdominerade branscher så vinner faktiskt männen på det. Det visar forskning vid LTU.

Gruvbranschen. Gruv och skogsbranschen kan inte skryta med särskilt många kvinnor men man arbetar på att förändra det.

Gruvbranschen. Gruv och skogsbranschen kan inte skryta med särskilt många kvinnor men man arbetar på att förändra det.

Foto: Simon Eliasson

Luleå2015-03-18 16:10

Forskarstuderandena i arbetsvetenskap vid LTU Maria Johansson och Lisa Andersson undersöker i sin forskning genusmönster och möjligheter att förändra dessa inom gruv och skogsbranschen. Två väldigt mansdominerade områden där det verkar 85 procent män och 15 procent kvinnor.

På onsdagen föreläste de bägge doktoranderna om dessa områden och hur branscherna kan och faktiskt redan i dag arbetar för att åstadkomma en förändring.

Och lunchföreläsningen på Vetenskapens Hus mitt i Luleå var mycket välbesökt.

Lisa Andersson som forskar på gruvsidan och Maria Johansson som tittar närmare på skogsbranschen serverade intressanta rön de kommit fram till i sin forskning som de bedrivit under ett års tid.

Ett av projeketen som Maria Johansson är involverad i har namnet "Från macho till modern".

– Det handlar om skogsbrukens arbetsorganisation där Sveaskog och Skogstekniska clustret, vilka levererar skogsteknik, medverkar. Och jag måste säga att man arbetar faktiskt med jämställdhetsfrågorna, säger Maria Johansson som involverat allt från maskinförare till högsta ledning i sin forskning.

När man arbetar med jämställdhet i en organisation är det viktigt att se hur organisationen ser ut.

– Man kanske har 50-50 män och kvinnor men är det jämställt för det? Var återfinns kvinnorna i hierarkin, i vertikalfördelningen? Mycket män på chefspositioner och tjejer i bottenskiktet? frågade doktoranderna och svarade själva:

– Det är långt från 50-50. Mera administratörer och naturvårdare i skogsnäringen och färre avverkningsledare och virkessköpare, förklarade Maria Johansson.

Hon och kollegan Lisa tog också intressanta exempel på hur männens situation kan förändras till det bättre när man underlättar för kvinnor. Lyfthjälpmedel i gruvan gjorde att sjukskrivningstalen för männen sjönk till exempel.

Och ett arbetslag i skogen som brukade köra ned skogsmaskinerna från hygge till parkering när man bytte skift, visade sig ha en oväntad anledning.

– De tyckte det var obehagligt att promenera till bilen men hade inte kunnat uttrycka det i den arbetsmiljön, säger Maria Johansson.

Hur få in jämställdhetsarbetet generellt i arbetslivet undrade några i publiken.

De fick några goda råd:

– Ledningsstyrning och sanktioner uppifrån. Involvera facket. Lägg in arbetet i befintlig verksamhet så det inte blir ett projekt på sidan av. Prata om de här frågorna i vardagen och var uthålliga. Gör styrdokument och följ upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!