Jämo motverkar utanförskap
Vita medelålders kvinnor som tillhör medelklassen och är heterosexuella och som har två barn.Så ser den typiska person ut som klagar hos Jämo, Jämställdhetsombudsmannen.- Det är sällan invandrade kvinnor och/eller funktionshindrade lämnar in någon anmälan, säger Claes Borgström.
Han talade om den kamp som Jämo för och som mest handlar om jämställdhet mellan män och kvinnor. Samtidigt sade han att Jämo försöker vidga begreppet.
- Att vara funktionshindrad innebär ofta stora problem om personen dessutom är kvinna så behandlas hon på ett speciellt sätt. Och ännu mer om personen har en speciell sexuell läggning, annan etnicitet och/eller ursprung.
Efterlyser medvetenhet
Borgström talade i det sammanhanget om det som kallas könsordning, en maktordning som ger män ett övertag. I det sammanhanget efterlyste han en större medvetenhet bland beslutsfattare.
- Man måste undersöka om ett beslut påverkar jämställdheten.
Jämställdhetsombudsmannen hänvisade till FN-stadgan som talar om att "män och kvinnor ska ha lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter på livets alla områden."
Men i dagens Sverige är det inte de svagaste som är de flitigaste anmälarna till Jämo.
- De som klagar mest hos oss är TCO- och Saco-medlemmar. Det är vita medelålders kvinnor som tillhör medelklassen och är heterosexuella och som har två barn.
Jämställdhetsombudsmannen talade också om den nya regeringen och att Sverige fått en jämställdhetsminister.
Jämställdhet berör alla
- Det är bra att vi fått en jämställdhetsminister men frågan om jämställdhet berör försvarsministern och alla andra stadsråd - det får man inte glömma bort.
Claes Borgström talade också om hur en gammaldags syn på män och kvinnor genomsyrar samhället.
- Vid ett tillfälle fick jag frågan varför det heter "jämställdhetsombudsman" och inte jämställdhetsperson. Då hänvisade jag till världens första justititeombudsman som inrättades av Sveriges riksdag 1809. Jag hänvisade till historien.
- Det här visar hur djupt det här sitter. Ja, det är enklare än så: så fort någon på Jämo fått barn är första frågan: vad blev det?
- Och det är inte konstigt för det har stor betydelse om det blir en pojke eller flicka. En pojke har fortfarande större möjligheter just på grund av sitt kön. Och det är bland annat det som Jämo med sina 35 anställda ska försöka ändra på, säger Claes Borgström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!