Chili sätter krydda på polisens brottsbekämpning

Polishunden Chili har en mycket speciell befattning. Han är länets enda brottsplatsundersökande hund sedan drygt ett år tillbaka.

Polisens hundförare Roger Markaberg och husrannsakanshunden, jaktlabradoren Chili, som är nyförvärvet bland tjänstehundar i länet.

Polisens hundförare Roger Markaberg och husrannsakanshunden, jaktlabradoren Chili, som är nyförvärvet bland tjänstehundar i länet.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2022-07-18 06:00

Smålänningen Robert Markaberg startade sin poliskarriär i Göteborg för 30 år sedan. Som patrullerande polis i "Lilla London" som Göteborg kallas i folkmun, träffade han Karin med efternamnet Markaberg.

– Kärleken tog mig norrut. Jag började som polis i Kalix, sedan blev det Boden och sedan många år arbetar jag i Luleå.

Hustrun Karin Markaberg är i dag chef för utredningssektionen Norrbotten.

Efter några år som patrullerande polis gled Roger över som hundförare. Chili är hans femte tjänstehund.

– Jag har haft tre schäfrar. Därefter hade jag Molly, en jaktlabrador som var jätteduktig men som inte gillade att åka polisbil så jag tvingades skicka tillbaka hunden till uppfödaren, berättar han.

Nu har han skaffat en till jaktlabrador, Chili, som fungerar ypperligt både för ändamålet och som familjehund.

– Han har dessutom inga problem att åka bil, tvärtom.

I Norrbotten finns det 16 polishundar men lika kvalitéer, men ingen är som Chili.

Hans specialitet är husrannsakningar, både inomhus och ute i terrängen. Han söker mänskligt dna som blod, svett, hudrester, hår, saliv och dylikt. Chili är också tränad att känna skillnad på om blodet kommer från människor eller djur. I Chilis fall får spåren gärna vara äldre och i polisens värld betyder det minst ett dygn.

Thomas Kemi, före detta chef för polisens hundenhet i Norrbotten, öser beröm över nyförvärvet Chili.

– Det är inte annat än att man blir lite avundsjuk, säger Thomas Kemi.

Sexton polishundar i länet, sju i Luleå/Boden, tre i Piteå och Kalix och lika många i Gällivare/Kiruna. Chili är hundenhetens nyförvärv som redan har redan hunnit jobba med skjutningen på Notviken och skottlossningen intill Floras kulle.

I polisområde Nord finns det endast fyra husrannsakanshundar. Det händer att andra distrikt eftersöker Chilis kompetens.

För drygt en vecka sedan hittades en ung flicka svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå. Hon fördes med ambulans till Norrlands universitetssjukhus i Umeå där hon fortfarande vårdas för sina skador. Roger Markaberg och Chili kallades till Skellefteå för att delta i förundersökningen. Uppdraget var att söka mänskligt dna på brottsplatsen. 

– Ja, vi var där men vad vi bidrog med får jag inte säga i det här läget av utredningen, säger Roger Markaberg.

Hur går det till generellt när ni kommer till en brottsplats?

– Vid villainbrott till exempel, är det sällan avspärrat, och man kan söka nära huset, på gräsmattan och dylikt för att söka sekret, saliv och blod. Ofta har jag också polisens tekniker med mig.

Du har valt att arbeta som hundförare, vad är det som är så speciellt med det?

– Jag har vuxit upp med hundar och har alltid varit fascinerad över vad en hund kan.

Vi får följa med Roger Markaberg och Chili på en träningsrunda på grönområdet Floras kulle i centrala Luleå. Här promenerar människor omkring i gräsmyllan, det rastas hundar och folk ligger och solar.

Husse har i förväg lagt ut några bloddroppar på olika ställen i parken, bland annat på en träbit och på ett löv. Att det är liv och rörelse runt omkring är inget Chili bryr sig om.

Det tar inte många sekunder innan Chili avslöjar husses gömställen. När han har hittat en bloddroppe, fryser han och nosen pekar på fyndet. Därefter kommer belöningen, några sekunders lek med en Kong.

– Han gör vad han är tränad för - och han tycker det är kul, jättekul.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!