Jaktförening ger sämre villkor för alla inblandade

Behåll viltvårdsområdesföreningen - annars försämras villkoren både för jägare och markägare.
Det säger Björn Sundgren som är jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent.

Foto: Sara Moritz

Luleå2011-12-03 06:00

På Jägarförbundets avdelning i Norrbotten följer man mycket noga bråket i en viltvårdsområdesförening i Luleå. Man gör det eftersom det som händer i föreningen påverkar förbundets medlemmar.

- Här agerar ordföranden och kassören på egen hand för att de vill fortsätta att styra och ställa som de vill. Och det kommer de att kunna göra om viltvårdsområdesföreningen ersätts av en privat jaktförening, säger Björn Sundgren.

Enligt Sundgren handlar det om något unikt, det vanliga är att markägare försöker riva upp ett viltvårdsområde för att de känner sig felaktigt behandlade. Samtidigt anklagar han ordföranden och kassören för att lura markägare att gå med på att viltvårdsområdesföreningen läggs ner.

- Ordföranden och kassören påstår att det inte blir någon skillnad för markägare eller jägare om viltvårdsområdesföreningen ersätts med en privat jaktförening. Det stämmer inte. För i dag kan markägare och jägare, som är missnöjd med ett beslut, överklaga det till länsstyrelsen.

- Den rätten har man inte i en privat jaktförening - det är bara att acceptera de beslut som tas av styrelsen och/eller föreningen.

Rättsosäkerhet
Björn Sundgren säger att det på det sättet skapas en rättsosäkerhet både för den enskilde jägaren och för markägaren. I det sammanhanget talar han om hur styrelsen kan favorisera vissa medlemmar utan att det går att göra någonting åt det.

Utom att välja en ny styrelse.

- På en liten ort kan det vara svårt att hävda demokratiska principer och rättigheter, händelserna i den här byn är ett exempel på det.

Enligt Sundgren kan ett avskaffande av viltvårdsområdesföreningen innebära att det blir svårare att jaga i framtiden. Han motiverar det med att den sammanhållna jakten kommer att försvåras och försämras när markägare vägrar gå med i en ny jaktförening. Då splittras dagens jaktmarker.

På måndag har styrelsen kallat till möte för markägare, jägare och övriga bybor till möte för att diskutera om viltvårdsområdesföreningen ska upplösas eller inte. Vid mötet kommer representanter för Jägarförbundet att närvara.

Ordföranden i viltområdesföreningen vill inte göra några som helst uttalanden.

Viltvårdsområdesföreningar

Viltvårdsområdesföreningar bildades av länsstyrelsen för att skapa ett sammanhängande jaktvårdsområde. Men inte bara det, både markägare och jägare har rätt att överklaga beslut som de anser vara felaktiga. Första instans är länsstyrelsen och därefter följer förvaltningsrätten, kammarrätten och regeringsrätten.

För att upplösa en viltvårdsområdesförening krävs att var femte markägare kräver det. Samma sak gäller om de som tillsammans äger en femtedel av marken kräver det.

I en jaktklubb har medlemmarna inte rätt att överklaga beslut eftersom det rör sig om en privat förening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!