Jakt & Fiske: Tretton vatten är skyddade

Ytterligare ett vatten i Norrbotten räknas numera som kvoterat vatten.
Det är Suorkejokk norr om Ritsem som efter ett antal år i träda öppnas igen.

Suorkejåkk. Till sommaren öppnas Suorkejåkk för sportfiske med flugspö efter fyra års total fredning. Totalt 60 dygn lottas ut i bäcksystemet som håller en stam av röding och grov öring.Foto: Dan Blomkvist/Länsstyrelsen

Suorkejåkk. Till sommaren öppnas Suorkejåkk för sportfiske med flugspö efter fyra års total fredning. Totalt 60 dygn lottas ut i bäcksystemet som håller en stam av röding och grov öring.Foto: Dan Blomkvist/Länsstyrelsen

Foto: Håkan Stridblom

Luleå2011-03-18 06:00

- Det vi såg förra sommaren både vad gäller fisktillgång och återhämtning i naturen gjorde att vi ansåg att vi kunde göra det, säger fiskeriintendenten Dan Blomkvist.

Suorkejokk är nu ett av totalt tretton kvoterade vatten i Norrbotten. Det är främst fjällnära eller renodlade fjällvatten som på detta sätt skyddas från ett allt för stort fisketryck.

Suorkejokk har under fyra års tid varit totalstängt för fiske och det var i det närmaste ett måste för att rädda området.

-  Att lägga området i träda var i det närmaste ett måste. Det hårda fisketrycket hade tagit hårt på beståndet samt att naturen utmed bäcksystemet var kraftigt förslitet, men glädjande nog räckte det med fyra år för att vi skulle kunna släppa på fisket igen.

Stängs för fiske
Att lägga ett fiskevatten i träda innebär att vattnet helt stängs för all slags fiske och det är en tillfällig lösning. Att göra ett visst fiskeområde till kvoterat där fiskare får ansöka om dygn är mera en permanent åtgärd. Området norr om Ritsem kommer att hamna i den mera hårt hållna gruppen av vatten där 60 dygn delas ut varje år och ett slags lottningssystem avgör vilka som får tillgång till vattnet. Just de vatten som är belagda med restriktioner är också vattnet som kollas hårdast av Länsstyrelsen.

Kollar alla vatten
-  Givetvis lägger vi stor vikt vid att kolla alla vatten som vi gjort förvaltningsåtgärder i och ertappas en fiskare utan tillstånd så väntar dagsböter samt att fiskeredskapen kan omhändertas.

-  Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är tillgången på fisk som styr en åtgärd, minst lika viktigt är det att kolla runt vattnet -vad har fisketrycket inneburit för naturen och hur kan vi förhindra ytterligare slitage.

Före ett beslut om åtgärd så kollas området noga av Länsstyrelsen, men ofta bygger en förvaltning också på uppgifter av personer som fiskat i området under en lång tid och har lokalkännedom.

-  Vi gör aldrig något utan en noggrann dokumentation och visst möter vi irritation, men det är viktigt att komma ihåg att dessa vatten endast är en bråkdel av alla fiskevatten i Norrbotten, säger Blomkvist.

Delar av Råstoätno, Kiruna,
120 dygn lottas ut.

Torneälven mellan odlingsgränsen och Jukkasjärvi gräns, Kiruna, 100 dygn.

Delar av Kaitumälven,
Gällivare, 240 dygn.

Delar av Tertojåkka,
Gällivare, 60 dygn.

Svarttiluoppal, Gällivare,
60 dygn.

Delar av Sitoätno, Gällivare,
180 dygn.

Aleb Luoitaure, Arjeplog,
180 dygn.

Namatis, Siktim och Garvajaure, Arjeplog, 300 dygn.

Delar av Gåbdok, Arjeplog,
60 dygn.

Delar av Skielta, Jokkmokk,
60 dygn.

Pirtimesätno, Kiruna 60 dygn.

Övre delen av Tavvaätno,
Kiruna, 240 dygn.

Delar av Suorkejokk, Gällivare, 60 dygn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om