Förra året rapporterades en kraftig ökning av antalet fall av harpest. I hela landet rapporterades 590 fall, varav 205 fall i Norrbotten och 54 fall i Västerbotten. Incidensen, det vill säga antalet sjukdomsfall per 100.000 invånare var 82 i Norrbotten vilket är den högsta siffran som någonsin rapporterats från länet. De flesta fallen rapporterades in under perioden augusti till oktober. Mer än hälften av fallen hade smittats i närheten av Boden eller Piteå.
– Vi hade ett rekordår förra året. Vi kan förvänta oss att vi får ganska många fall även i år, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.
Efter ett toppår finns det mer harpestbakterier hos gnagare och andra djur. Fler smittade djur i naturen gör att myggen även i år kan befaras sprida smittan vidare till fler människor.
– Man kan bli riktigt ordentligt sjuk. I värsta fall kan man bli tvungen att läggas in på sjukhus, säger Anders Österlund.
Bärplockare, jägare och andra som vistas i skog och mark bör skydda sig mot myggbett. Vanliga sjukdomssymptom är att man får ett sår där myggan bitit. Man får feber och allmänna tecken på infektion. Lymfkörteln i närheten av såret svullnar upp.
– Den svarar väldigt bra på antibiotikabehandling men det är viktigt att komma i tid till sjukvården, säger Anders Österlund.
Harpest är en så kallad zoonos, en sjukdom som sprids från djur till människa. Den finns över hela norra halvklotet, framförallt i Nordamerika och de norra delarna av Europa och Asien. Varför sjukdomen är vanligast i Norrland kan forskarna inte svara på.
Hittills i år har Smittskyddsinstitutet fått in 31 anmälningar om harpest, varav fem fall från Norrbotten. Harpest är en anmälningspliktig sjukdom enligt lag. Fallen ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget.