Tidigare i vinter kom ”Djävulens dagbok” på svenska, som handlar om Hitlers chefsideolog Alfred Rosenberg, vars raslära legitimerade morden på miljoner judar och andra ”mindervärdiga” folkslag.
I ”Mannen i Damaskus” möter läsaren en annan nazistisk djävul, österrikaren Alois Brunner, som var judeutrotaren Adolf Eichmanns högra hand. Utan förbarmande organiserade Brunner jakten på judar och transporterna till förintelselägren.
Den förfärande effektive Brunner skickade över 120 000 judar från Österrike, Tyskland, Slovakien och Grekland i döden. Särskilt brutal var han som kommendant i det beryktade lägret Drancy utanför Paris, varifrån nästan 24 000 sändes till gaskamrarna. Därtill kom 345 föräldralösa barn mellan 15 dagar och 18 år som miste livet i Auschwitz och Bergen-Belsen.
Brunner dömdes till döden i Frankrike men man fick aldrig tag i honom. Han hade efter kriget lyckats ta sig till Damaskus i Syrien, där han hjälpte regeringen med bland annat vapenhandel och gastillverkning. Al-Assad-regimen beskyddade honom och förnekade i alla år att Brunner, som bytt namn till Georg Fischer, vistades i landet. Han förblev sin nazistiska ideologi trogen och ångrade aldrig sina brott.
Paret Ericson och Wallstén har lagt ned ett imponerande arbete på att söka fakta om den nästan mytiske Brunner-Fischer. Man har försökt reda ut vad han ägnat sig åt i Syrien, vilka personer han samarbetat med och när och hur han dog.
Författarna beskriver också hur underrättelsetjänster som CIA och israeliska Mossad arbetar. Mossad lyckades gripa Eichmann men kom inte åt Brunner, eftersom han skyddades av beväpnade livvakter.
Boken bygger på en rad dokument och intervjuer. Man har bedrivit arkivforskning, bland annat i CIA:s och i tyska underrättelsetjänsten BND:s arkiv och i Stasiarkivet. Boken är försedd med en omfattande litteraturförteckning och ett digert personregister.
Alla dessa delvis motstridiga fakta om Brunner och om ett otal andra inblandade personer och organisationer finns redovisade i korta avsnitt, ibland bara några rader, somliga innehåller kuriosa, andra har större tyngd. Denna för mig gåtfulla redigering av materialet gör boken ganska rörig. Läsaren ställs inför den svåra uppgiften att försöka vaska fram ett sammanhang och en tydlig bild av händelseutvecklingen.