Sedan den 6 augusti demonstrerar ensamkommande ungdomar och andra personer som stöttar deras sak i Stockholm. Deras krav är att Sverige stoppar alla utvisningar till Afghanistan och talespersonen Fatemeh Khavari har sagt att de inte lämnar platsen förrän Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer dit och svarar på deras frågor. På torsdagseftermiddagen reste Ali Karimi, snart 18 år, till Stockholm.
– Jag vill vara där, tillsammans med mina bröder och systrar. Jag har också fått lov att vara talesperson för andra ensamkommande här i Luleå, säger Ali Karimi.
Själv kom han till Sverige för 17 månader sedan. Under den tiden har han lärt sig svenska, gått i skola och i höst börjar han på gymnasiet. Hans plan är att utbilda sig inom vård- och omsorg och så småningom bli sjuksköterska. Nu känner han också att han kan ha tydliga målsättningar och planera sin framtid. För några veckor sedan fick han permanent uppehållstillstånd och därmed var månader av ovisshet över, för hans del.
– Det var otroligt skönt. Det var svårt att leva utan att veta någonting om framtiden. Det var som om allt var mörkt, jag kunde inte se någonting.
Många av hans vänner väntar fortfarande på besked från Migrationsverket. Andra har fått beslut om att de ska utvisas. En av hans vänner valde att lämna Sverige för ett annat land i Europa. Där lever han på gatan.
– När jag pratade med honom frågade jag hur det var med honom. Jag hörde på hans röst att han var gråtfärdig, men han svarade "jag trivs bra här". Det är bättre att leva på gatan i Europa än att leva i Afghanistan, säger Ali Karimi med eftertryck.
Han hoppas att demonstrationen ska leda fram till att utvisningarna till Afghanistan upphör, själv har han svårt att förstå hur beslutsfattarna tänker, när ungdomar skickas tillbaka till ett land i krig.
– Alla vet att Sverige behöver mycket arbetskraft och man har betalat mycket pengar för oss redan. Vi har fått kläder och mat, vi har fått gå i skolan. Nu ska en del av oss skickas tillbaka till Afghanistan. Jag tycker lite synd om skattebetalarna, faktiskt.
På tisdagskvällen slängdes en bengalisk eld in i demonstrationen och tre personer skadades lindrigt. Enligt uppgift ska den attackerande gruppen komma från en högerextrem organisation. Men Ali Karimi är inte rädd för egen del.
– Nej, jag har sett så mycket hemska saker i mitt liv. Jag tycker synd om rasisterna, de måste känna sig väldigt utanför.
Han kommer att stanna i Stockholm åtminstone fram till den 18 augusti, då han har ett möte hos Migrationsverket.
– För mig betyder det väldigt mycket att vara med. Alla dessa unga har rätt att leva i fred och trygghet.