"Jag vill ha ett tolerant Luleå"

Hon ifrågasattes när Lulebo sålde ut delar av sitt fastighetsbestånd. Men själv pratar Emma Engelmark hellre om den "socialdemokratiska bostadspolitik" hon har fört.

Storaffär. Som styrelseordförande i Lulebo var Emma Engelmark inblandad i utförsäljningen av fastigheter till Rikshem.

Storaffär. Som styrelseordförande i Lulebo var Emma Engelmark inblandad i utförsäljningen av fastigheter till Rikshem.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2017-05-07 19:05

Vid sidan av Framtidens skola nog Lulebos utförsäljning den mest uppmärksammade politiska frågan i Luleå under den här mandatperioden. Förutom att 1 600 lägenheter bytte ägare ledde affären till att bostadsbolagets styrelseordförande Emma Engelmarks, 40, namn och ansikte numera känns igen av de flesta Luleåborna.

Försäljningen ifrågasattes av inte minst Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen. Internt i Lulebo uppstod interna stridigheter som till slut ledde till att vd:n Sari Ekblom fick sparken. Men det vägrade Emma Engelmark erkänna – och kritiken mot henne, bolagsstyrelsen och Socialdemokraterna hopade sig.

När Emma Engelmark tillsammans Lenita Ericson och Carina Sammeli deltog i en utfrågning i förra veckan fick hon frågan om det inte var så att partiet mörkade affären.

– Det stämmer inte alls. Vi var öppna med försäljningen, sade Engelmark då.

Samtidigt erkände hon att det fanns saker som kunde ha gjorts bättre.

– Vid den första försäljningen underskattade vi värdet av information och det lärde vi oss något av.

Men det finns också de som hyllar Emma Engelmark för hennes arbete i Lulebo, där hon blev ordförande hösten 2013. När Skurholmens S-kvinnor tillkännagav att hon är föreningens kommunalrådskandidat sade ordföranden Maritha Meethz att Engemlark har fört en socialdemokratisk bostadspolitik.

Under utfrågningen var hon själv inne på samma spår när hon fick frågan om vad som är det bästa hon har åstadkommit politiskt.

– Det är den bostadssociala biten. Vi har satt hyresgästerna i centrum och bland annat likställt olika typer av inkomst.

Engelmark syftade på att det inte längre spelar någon roll om den som söker lägenhet har lön, pension, studiemedel, A-kassa eller någon annan inkomst – alla har samma chans att få en bostad.

– Det är precis så allmännyttan kan verka.

Sedan Emma Engelmark blev en av Socialdemokraternas tre kommunalrådskandidater har hon marknadsfört sig själv som en politiker som brinner för så kallade sociala frågor. Hon har jämfört sig med avgående Yvonne Stålnacke.

– Många upplever oro eftersom Yvonne har burit de sociala frågorna, men jag vill också bidra med just det. Jag vill ha ett tolerant Luleå där alla får plats.

Engelmark brinner särskilt för integration och nämnde under utfrågningen att hon har svårt för den strängare migrationspolitik som Socialdemokraterna har fört under de senaste åren.

– Att inte kunna få permanent uppehållstillstånd är för mig inte mänskligt. Vi ska välkomna fler.

Engelmarks plus och minus

Stöds av åtta mandat.

Det talar för henne: Sägs vara Niklas Nordströms favorit och det om något bör öppna dörren för en röstkupp på repskapet. Engelmark lyfter själv fram att hon är duktig på mjuka frågor, vilket borde innebära att hon har en liknande profil som avgående Yvonne Stålnacke. Luleboaffären har gett henne viktig erfarenhet.

Det talar emot henne: Att Luleboaffären, som Engelmark är mest känd för, inte direkt var någon personlig succé för henne och att hon inte har profilerat sig särskilt mycket i övrigt. Dessutom ser nomineringsläget knivigt ut.

Analys: Jonas Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!