"Jag har rätt att diskutera min lön"

Sjuksköterskan Annie Larsson ville löneförhandla – men fick nej.
– Det bryter mot löneavtalet, säger Katarina Johansson, avdelningsordförande i Vårdförbundet Norrbotten.

VILL PRATA LÖN. "Det verkar vara ett sätt att bromsa ingångslönerna och kontrollera de erfarna sjuksköterskornas löneutveckling", säger Annie Larsson som kräver löneförhandling när hon söker nytt jobb i landstinget.

VILL PRATA LÖN. "Det verkar vara ett sätt att bromsa ingångslönerna och kontrollera de erfarna sjuksköterskornas löneutveckling", säger Annie Larsson som kräver löneförhandling när hon söker nytt jobb i landstinget.

Foto: Sabina Nilsson

Luleå2014-01-22 07:00

Lönekampen går vidare för Annie Larsson som under studietiden anslöt sig till upproret för blivande sjuksköterskor. På Luleå tekniska universitet grundade hon föreningen 25K, vilken driver kravet 25.000 kronor i ingångslön.

– Det har lyckats på sina håll. I Gällivare fick tre personer 25.000 kronor när de gick ut i januari, säger Annie Larsson.

Själv avslutade hon studierna i juni förra året och började på en vårdcentral. Ingångslönen blev 23.800 kronor.

Nya arbetsuppgifter

I oktober sökte hon sig till Sunderby sjukhus.

– De sa att jag skulle ha samma lön som i primärvården. Men enligt Vårdförbundet har man rätt att diskutera lönen varje gång man skriver ett nytt kontrakt. Det är inte säkert att man får en löneökning men förhandling har man rätt till, säger Annie Larsson.

Månaden därpå var det dags att förnya vikariatet.

– Jag begärde en löneförhandling och fick höra att landstingets tradition är löneförhandling en gång per år, säger Annie Larsson.

Hon valde att söka jobb i en annan verksamhet på sjukhuset.

Konkurrensen om hennes arbete ledde till att hon blev kvar på samma avdelning som tidigare, men med en löneökning på 200 kronor.

– Det är brist på nästan varenda avdelning så man har kunnat söka jobb var som helst.

"Står i avtalet"

Annie Larssons vikariat är åter på väg att löpa ut. Hon har sökt jobb på en ny avdelning.

– Men när jag ville löneförhandla sade de att den rätten är fråntagen oss sedan årsskiftet. Det verkar vara ett sätt att bromsa ingångslönerna och kontrollera de erfarna sjuksköterskornas löneutveckling, säger hon.

Enligt Katarina Johansson, avdelningsordförande Vårdförbundet i Norrbotten, ska facket ta upp frågan med arbetsgivaren.

–  Jag har fått signaler från medlemmar både nu och tidigare. Vi kommer att hänvisa till vad vi gemensamt har skrivit på i vårt nationella avtal. Varje gång man får en ny anställning och nya villkor måste man få diskutera sin lön. Det står också i vårt avtal att när man så begär ska få ett lönesamtal. Ska landstinget kunna rekrytera för framtiden kan man inte att ha en policy som dessutom bryter mot löneavtalet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om