"Jag har inga planer på att gå"

Susann Jonsson har nu suttit som vd på Filmpool Nord i fem år. Hon har gjort en del förändringar som man nu börjar se resultatet av. "Filmbranschen i Norrbotten gå på högtryck" säger hon.

VD. Susann Jonsson har inga planer på att lämna posten som VD på Film pool nord.

VD. Susann Jonsson har inga planer på att lämna posten som VD på Film pool nord.

Foto: Josefin Wiklund

Luleå2017-07-20 07:00

Hej! Hur är läget med dig?

– Det är bra med mig! Ömsom sol ömsom regn, men det är så det ska vara.

Vad har du för dig nu i sommar?

– Jag är ledig en hel del faktiskt, men eftersom vi har en filmproduktion som pågår nu och en som ska börja i höst får jag åka in och jobba lite då och då. Det är så att jag och min sambo har flyttat till huset som tidigare var vårt sommarhus, då blir det ganska naturligt att man spenderar sin semester där. I sommar kommer jag mata höns och kycklingar och rensa en del ogräs.

Hur har din tid som vd på Film pool Nord varit hittills?

– Den har varit hektisk och fartfylld. Jag har suttit som vd i fem år nu, jag tillträdde rollen 2012 och tiden har verkligen gått fort. Det kan nog bli så om man har ett jobb som är varierat och som kräver mycket tid.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit i din roll som vd?

– Vi fattade för några år sedan ett beslut om att vi skulle satsa lite mindre på bara just filmer och köra lite hårdare på TV-serier. För det är ju så att säkerligen både du och jag ser på serier mer ofta än vi går på bio. Det är ett beslut som jag är väldigt nöjd över och det har redan börjat ge resultat. Ett exempel är serien Midnattssol som setts av en väldigt stor publik.

Hur länge ser du dig själv jobba kvar?

– Oj, jag har inte reflekterat så mycket över det. Det kan ju gå väldigt snabbt om styrelsen inte är nöjd med mig, men som det ser ut nu har jag själv inga planer på att gå. Mina fem år på nacken här är nog vad som krävs för man ska kunna börja skörda frukten jag planterat. Nu kan jag se hur några av mina beslut från tidigare har gjort skillnad.

Vilka produktioner är ni aktuella med just nu?

– Till hösten ska en uppföljare av filmen Jägarna börja spelas in i serieformat Älvsbyn och sedan har vi massa möten för produktioner som vi ska vara med och finansiera nästa år. För tillfället pågår inspelningen av Alone in space, i studion i Sävast utanför Boden. Det är en barn- och familjefilm som ska gå på bio hösten 2018. Filmbranschen i Norrbotten gå på högtryck.

Vilken är din favoritfilm?

– Jag hade kunnat räkna upp ett tiotal filmer i olika kategorier – internationell, nationell, historisk, modern, från Norrbotten och så vidare. Om jag ska välja en så väljer jag på grund av två anledningar Grabben i graven brevid. Dels eftersom Mikael Nyqvist, som vi har extra stor anledning att tänka på i sommar, gjorde en fantastisk insats i sin roll som Benny, och dels eftersom det är en riktigt bra romantisk komedi. Vi behöver fler sådana filmer nu när världen är så tuff.

Hur väcktes ditt intresse för film?

– Redan som barn gick jag ofta på biografen i Råneå och där fick man se alla möjliga konstiga filmer. Där väcktes nog intresset från början. Sedan började jag i slutet på 1990-talet jobba på Svenska Filminstitutet i Stockholm och där fick man lära sig mer och fick ett bredare perspektiv på film. Utöver det var det häftigt när man fick se hur det kan gå till bakom filmduken så att säga, och se mer än bara det som man ser när man sitter i publiken.

Vad kan du imponeras av med en film?

– När resultatet och själva filmen blir bättre än den var i manus. Ofta har man en föreställning kring hur en film ska bli, en bild som kan vara svår att nå upp till, men så händer det ibland att filmen blir bättre än vad man trodde att den skulle bli och sånt är alltid imponerande.

Vilket är ditt smultronställe i Luleå?

– Om inte mitt egna hem? Norra hamn.

Susann Jonsson

Ålder: 52

Bor: längs med Vitåälven

Familj: jag och min sambo, utflugna döttrar, höns och en katt

Kör: en röd Skåda yeti

Intressen: laga mat

Gör en ledig dag: ha så få tider som möjligt att passa

Äter helst: viltkött

Dricker helst: vin och vatten och kaffe, inte samtidigt

Läser helst: dagens nyheter och lokaltidningarna

Ser på tv: drama- och kriminalserier, danska Arvingarna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om