Annika Fredriksson, kommunikationsstrateg för Jokkmokks kommun, spenderar helst somrarna vid havet, i fjällen och på landsbygden. Får hon välja åker hon gärna till Saltoluokta.
Berätta om platsen.– En vacker, vilsam och lättillgänglig plats i ett levande kulturlandskap där STFs ekolodge öppnar famnen och blir en mötesplats mellan den unika lokala arktiska kulturen och naturen dess invånare och gäster från när och fjärran. Fjällstationen ligger i utkanten av samevistet Saltoluokta, där många renskötarfamiljer har sin hemvist och renskötsellivet i Sirges sameby och Laponia närvarande. Alla har inte råd eller möjlighet till ett eget smultronställe utöver sin bostad. Och jag tycker det är en fantastisk idé med att många kan dela resurser som fjällstation eller stugor ute i naturen.
Hur ofta är du här?– Ett par gånger per år, både sommartid och vintertid.
Vad betyder platsen för dig?– Mycket. Jag känner mig kopplad till hela Laponiaområdet kring Lule älvs källa. Jag är född och uppvuxen vid Lule älv, i Boden lite längre nedströms, och jag har älven och älvlivet i mina blodådror.
Varför ska man åka hit?– Det är lätt att ta buss eller bil till Kebnats och sen ta STFs båt Langas till Saltoluokta som ligger i väglöst land på södra sidan av Lule älv. Saltoluokta är även en knutpunkt för Kungsleden, men här finns även en mängd olika dagsturer och utflykter som kan göras antingen på egen hand vid efter älven eller upp på fjällryggar eller dalgångar. Ett tips är att åka med STFs arrangerade båtturer uppströms Lule älv till det forna Stora Sjöfallet och det unika Naturum Laponia. Här finns också en KRAV-märkt restaurang och servering som serverar ekoprodukter med fokus på lokala råvaror. Vill man, så finns det både ett stort sortiment av fina ekologiska viner och öl. Och dessutom har fjällstationen ett eget lokalproducerat kråkbärsöl - Tjáhppismuorjje. Här kan man köpa helpension med frukost, lunch och middag plus att man kan köpa med sig matsäck för dagsturer.
Vad gör du helst på sommaren?– Är vid havet, på landsbygden eller i fjällen. Horisonter, kultur och att vara i fysisk aktivitet är viktigt för mig, precis som att få lugn och ro.
Vad har du för framtidsplaner?– Gneta på med att försöka bidra till landsbygdens hållbara utveckling, status och värde i Sverige och världen. Klimatfrågan och tjejers och kvinnors rätt till sin egen frihet, självständighet, utbildning och skydd mot våld i olika former står högst på agendan.