"Jag är för verkligen för offentlighetsprincipen"

Ingela Lekfalk säger att hon blev fundersam över att avtalet fanns hos en journalist.

Luleå2013-06-25 06:00

Mejlväxlingen handlar inte om att försöka begränsa yttrandefriheten, hävdar Ingela Lekfalk. Enligt henne speglar e-posten den frustration hon upplevde då hon själv hade svårt att spåra avtalet, som Nordnytt tagit del av, inom den egna organisationen.

– Jag är verkligen för offentlighetsprincipen. Men det känns inte tryggt att vara anställd om ens egen personakt är på villovägar och man inte hittar den i organisationen men att den samtidigt finns tillgänglig för media. Vi måste ha samma tillgång inom organisationen, med ordning och reda på våra papper.

Saknade kunskaper

Enligt Ingela Lekfalk handlar det inte om att efterforska källan.

– Det handlar om efterforskning av dokumentet. Sedan kan jag tycka att jag har valt olyckliga formuleringar. Men att efterforska mitt eget dokument, det tycker jag är rimligt. Jag har valt olyckliga formuleringar för att jag blev fundersam över att mitt avtal fanns hos en journalist men inte gick att finna i landstingshuset eller på administrativ service i Boden.

Hon säger att hon haft dåliga kunskaper om lagstiftningen.

– Jag visste faktiskt inte att man fick gå in i ett låst arbetsrum och fotografera av dokument och skicka till media. Men nu vet jag det, med råge.

Kritisk mot landstinget

Ingela Lekfalk är kritisk till pappershanteringen i landstinget. Kritiken tillbakavisas av landstingsdirektör Mats Brännström.

– Jag tycker inte att landstinget i allmänhet har dålig kontroll på sina papper, säger han och ger sin bild av mejlväxlingen.

– Hon känner sig orättvist behandlad på något sätt och undrar hur det kunde bli så. Då ställer hon en del frågor till mig. Får det fungera såhär? Svaret är ja, så får det fungera. Det är så det fungerar, säger Mats Brännström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!