Ja till skyddsjakt på östlig varg
Länsstyrelsen tillstyrker skyddsjakt av Pirttijärvivargen - trots dess östliga ursprung vilket är av betydelse för den svenska vargstammens överlevnad. Ett av huvudskälen är att den dödat fler renar än vad samebyn får ersättning för enligt nuvarande ersättningssystem.
ENDA VARGEN. Enligt länsstyrelsens fältchef Karina Lövgren är Pirttijärvivargen mest troligt den ende i länet. Bilden är tagen i samband med att vargen försågs med sändare.
Foto: Länsstyrelsen
Det andra huvudskälet är att vargen dödar fler renar än vad samebyn får ersättning för i nuvarande ersättningssystem. Vargen försågs med GPS-sändare i mars 2007, studier av vargens bytesval och jaktmetodik har genomförts och det har visat sig att dess huvudsakliga föda är ren och att den slår mellan 70 och 100 renar per år. Samebyns ersättning ligger på drygt 80.000 kronor per år, enligt Karina Lövgren en summa som långt ifrån täcker förlusterna.Östligt ursprung
En matchning av äldre och yngre DNA-analyser skvallrar om att vargen funnits i samma områden sedan början av 2006. DNA-analyser visar också att vargen är av östligt ursprung vilket är av betydelse för den svenska vargstammens överlevnad då den har inavelsproblem. Men enligt länsstyrelsen visar inte vargen några tendenser till att vandra vidare söderut, de senaste 16 åren har endast en varg vandrat ned genom Sverige.Varför inte flytta vargen?-Frågeställningen har väckts tidigare när en östlig varg dykt upp. Att flytta den inom länet är att flytta runt problemet. Man har provat en flytt av varg vid något tidigare tillfälle men den har inte stannat kvar utan vandrat vidare. Vargproblematik saknas inte i Mellansverige, vi kan inte skippa iväg våra problem till något annat ställe, säger Karina Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!