Ja tack, gärna en isväg – men till vilket pris?

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2017-11-24 07:00

I veckan har vi kunnat läsa i om problem som uppstått med den planerade isbanan runt Luleås centrumkärna.

En isbana som i allra högsta grad är älskad och uppskattat av såväl Luleåbor som turister. Soliga vårvinterdagar ser det ut som ett myrtåg på isen när soltörstande människor myllrar runt på isen, mot Gråsjälören för en våffla eller med långfärdsskridskor.

En bra grej helt enkelt, och så klart en viktig attraktion för Luleå Kommun. Om detta säger jag inget. Däremot skrämmer det mig som företagare hur Luleå Kommun kan ge sig på ett enskilt företag som man gjort i samband med att nöjesmetropolen BBB (i folkmun kallad Färjan) var tvungen att tas upp på land för att besiktigas.

Företaget som svarar för bortforslingen av BBB är Dykab, ett företag med ett nischat arbetsområde och som inte har några sysselsättningsproblem. Dykab har varit fullt sysselsatta med sina fordon som krävs för att dra fram BBB till varvet och det har således dragit ut på tiden.

Att BBB skulle upp för besiktning är inget som sker varje år utan en relativt isolerad händelse. Men det måste ske, om inte – ja då blir det ramaskri till våren när Luleås mest populära nöjesställe inte kan öppna på grund av säkerhetsrisker.

Eftersom Dykab har haft full sysselsättning och tiden har gått, som den gör, hade isen hunnit lägga sig i Norra hamn. Och det krävdes viss isbrytning för att få med sig BBB ut ur hamnen och upp på varvet.

Det fick Luleå kommun att fullständigt slå i taket och gå till attack mot ett enskilt företag, som i detta fallet endast har utfört det arbete som man blivit anlitat för.

Isbrytningen i Norra hamn har inneburit att det ligger isflak på vattnet och att det är svårare med isbildningen. Svårare. Men inte omöjligt.

– Problemen kommer att bli ganska stora för oss. Ser det ut så där måste vi spola och det har jag inte folk till om jag ska vara ärlig, säger Jan Blomkvist, Luleå kommun till Kuriren.

Blomkvist är i alla fall lite nyanserad i sina uttalanden initialt.

– Det betyder att vi måste planera att lägga hela isbanan i Södra hamn, om det vill sig illa. Då missar vi nedfarten i Norra hamn och nedfarten vid Hälsans hus. Då får vi koncentrera oss att ta ut allt via Bergnäset och använda Gråsjälfjärden till banan, säger Jan Blomkvist, Luleå kommun.

För där Blomkvist hittar en sorts gråzon i sina uttalande går fritidschefen till frontalangrepp. Hon antyder att företaget i princip bryter isen för att jävlas med Luleåborna.

– Man borde ha kunnat göra den här bogseringen när det var öppet vatten och inte bryta is. Det är jag otroligt besviken på, säger Helén Wiklund-Wårell till Kuriren.

Och visst, om Luleå kommun hade pytsat in pengar för att Dykab skulle avbryta sitt jobb i Kalix och ta ner erforderlig utrustning till Luleå hade det säkert kunnat hinnas under tiden det var öppet vatten. Men min misstanke är att det inte var särskilt intressant med den lösningen.

Wiklund-Wårell fortsätter sedan svinga mot det etablerade företaget som funnit i Luleå i 50 år och som är en medlem i Luleå Näringsliv.

– I fjol skällde vi på Dykab när de bröt upp isen, så de borde ju ha lite minne. Jag är hyfsat arg. Det är ett understatement, säger Helén Wiklund-Wårell.

Det fritidschefen refererar till är när Dykab brutit is i farleden för att 1) Ta upp en båt dom gått sönder och som måste upp varvet för lagning 2) Transport av en brygga till södra hamn för Luleå kommuns räkning

I min värld känns det som att man från kommunens sida tror att en enskild näringsidkare som tillhör stadens näringsliv spontanbryter is för att jävlas med kommunens medborgare. Det gör mig orolig.

Vad är nästa steg? Jag hoppas att kommunen tagit på sig skämshatten och gjort en pudel till företaget, även om den inte synts i media. Allt annat är bara rent pinsamt.

För övrigt landade ytterligare en tidningsartikel om att Dykab åter brutit en helt legal ränna i farleden, denna gång för kabelarbete i närheten av Bergnäsbron. En uppgradering av fibernätet på Bergnäset är anledningen till isbrytningen, beställningen av arbetet är gjord av nätägarna – däribland Lunet. Ett kommunägt företag.

Nu är den tidigare nyanserade Blomkvist betydligt mer upprörd och verkar ha satt sig in så mycket i Dykabs verksamhet att han uttalar sig så här:

– Jag kan inte begripa varför de var tvungna att bryta en ny ränna.

Som sagt – vad är nästa steg?

För övrigt…

….vibrerar det av ilska, systerskap och jävlaranamma. #metoo har fått större spridning och genomslag än någon någonsin kunnat förvänta sig. Som det värmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om