“Det vore rimligt med någon sorts kompensation”

Iva-personal får jobba 12,5-timmarspass för att sommarschemat och semesterplaneringen ska gå ihop. Regionens senaste åtgärd kritiseras nu av Vårdförbundet. ”Alldeles för många av våra medlemmar måste välja mellan pest eller kolera.”

Camilla Eriksson Sundberg är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Camilla Eriksson Sundberg är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Foto: Jonas Andersson

Luleå2021-06-02 05:00

Region Norrbotten har beslutat att intensivvårdspersonal på sjukhusen i Piteå, Kalix och Sunderby ska arbeta 12,5-timmarspass under cirka åtta veckor i sommar, i stället för de vanliga 8–10 timmar långa passen. Orsaken är att det i nuläget saknas personal till cirka 1 000 arbetspass.

– Vi greppar efter halmstrån för att lösa det. Vi har helt enkelt inte tillräckligt med personal, säger regionens HR-direktör Daniel Nilsson.

Camilla Eriksson Sundberg är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Norrbotten. Hon satt under tisdagsförmiddagen i förhandlingar med regionen gällande beskedet om 12,5-timmarspassen. Enligt henne avslutades förhandlingarna i oenighet.

– Vi tycker att det är rimligt med någon kompensation i form av extra semesterdagar eller ekonomisk ersättning, eftersom det är slitigt med så långa pass. Men det erbjuder inte regionen, säger Camilla Eriksson Sundberg.

Regionen har sedan tidigare höjt ersättningen för de som arbetar extrapass i sommar eller byter bort en semestervecka. 

Camilla Eriksson Sundberg menar att många sjuksköterskor känner att de måste gå med på 12,5-timmarspassen för att över huvud taget få någon semester i sommar.

– Alldeles för många av våra medlemmar måste välja mellan pest eller kolera: Antingen har de normallånga pass och får kanske inte sin semester, eller så får de semester men måste jobba 12,5-timmarspass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!