Michael Burakov står framför en grupp gymnasiestudenter och visar upp en skyddshjälm med ett inbyggt säkerhetssystem som ska varna för faror på arbetsplatsen. Säkerhetssystemet har han själv varit med om att utveckla. Nu hoppas han att hans berättelse ska locka några av dem att välja en utbildning och ett framtida jobb inom it-branschen i Norrbotten.
– Vi behöver mer tekniskt kompetent folk inom industrin. Vi är hela tiden underbemannade och behöver fler programmerare och ingenjörer som jobbar med tekniska lösningar, säger Michael Burakov, systemarkitekt och civilingenjör inom datateknik, Mobilaris.
En enkätundersökning gjord av it-branschrådet inom Luleå näringsliv visar på ett behov av 500 personer inom fem år. Därför bjöd it-branschrådet tillsammans med flera av it-bolagen i Luleå in gymnasieeleverna för att informera om de framtida möjligheterna inom branschen.
– Jag vill utbilda mig till civilingenjör men jag vet inte riktigt vilken inriktning det blir. Under den här dagen får man en liten bild av vad de olika utbildningarna leder till, säger Stina Åström, som går teknikprogrammet vid Luleå gymnasieskola.
– Jag tycker det är intressant för it-inriktningen har inte fått göra så här utan det är mest samhällsbyggnad som fått träffa företagen, säger Noy Nyström, som tänker bli civilingenjör inom it och helst hålla på med design.
Mobilaris är ett av företagen som bjudit in gymnasieeleverna för att berätta om de möjligheter de kan erbjuda.
– Det är brist på kompetens och vi behöver många fler utvecklare. Det är en jätteviktig fråga för oss i branschen och det är viktigt att de som utbildar sig vill stanna här i norr. Det är många som studerar men vi vill att de ska se möjligheterna att stanna kvar här och de spännande möjligheter som finns här, säger Sandra Ström, marknadschef Mobilaris.
– Jag tycker det är bra att man vet att det finns en framtid här och att man kan stanna även här i norr, säger Anton Nyström, som även han går teknikprogrammet vid Luleå gymnasieskola.
Men det finns ett jobb att göra för företagen inför framtiden.
– Det blir inte LTU och det blir inte Luleå, säger Stina Åström.
Men det kommer att finnas jobb här?
– Jo, men då kan man kanske komma tillbaka hit om man vill det då, säger hon.