Waara har för studieförbundets Sensus räkning gjort en förstudie av norrbottningarnas attityder till islam, muslimer och lokala moskéer. Det hela startade när Norrbottens islamiska center fick lov att bygga en moské på Hertsön.
- I samband med det kände man av ökande spänningar. Då bad man Sensus om hjälp, berättar Waara.
Första steget var dock att fastställa om det finns ett problem och i så fall definiera det. Det blev den nu framtagna studien vars resultat dock inte är entydigt.
- Nej, det finns en problematik att arbeta med. Och samtidigt finns det även en stor öppenhet för ökad mångfald, säger Waara.
Hon berättar att parallellt med "ett kraftigt motstånd" och öppna hot har hon mött stor support för den islamska saken från det norrbottniska samhället.
Är du förhoppningsfull eller bekymrad efter din studie?
- Både och. Det finns ett stort stöd och en öppenhet mot oss i länet. Samtidigt finns det islamafobi även här, säger hon.
I studien har hon även undersökt de norrbottniska muslimernas syn på det svenska samhället och sin egen situation. Hon berättar att den muslimska befolkningen i Norrbotten är långt från homogen men att det finns en gemensam nämnare - de känner sig lite utanför och vill ha större delaktighet.
Motbilder
- Det förutsätter att även muslimerna blir mer delaktiga i det öppna samtalet i samhället, vilket ju är en sida av saken som inte lyfts fram tidigare. Men organiserade islamska församlingar kan bli ett komplement och ett tillskott för den svenska välfärden, säger Waara och tillägger:
- Norrbotten har inte råd att förlora en enda människa.
Hon betonar att studien inte är statistisk säkerställd och att resultatet ska tolkas med viss försiktighet. Hon hoppas kunna fortsätta med ett projekt som kan skapa plattformar där muslimer får möta andra för ömsesidig ökad förståelse.
- Vi behöver nyansera bilden av islam. När vi ser en pastor i USA domdera i tv vet vi att alla amerikaner inte är så, vi har ju sett både Friends och Seinfeld. Men när en imam fördömer något så tror vi att sådan är muslimen. Vi ser inte all den musik, poesi och stå-uppare som också finns i den muslimska världen, det är dessa motbilder vi behöver, säger hon.
Waara är infödd norrbottning och muslim sedan sju år.
- Det är en religion som passar min syn på ansvar - för individen, för familjen och för samhället. Men jag är norrbottning och svensk, jag har ju inte konverterat till att bli arab eller somalier, säger hon.
Hennes studie presenteras i dag i Luleå vid en temadag om islam i Norrbotten och Sverige.