Vad händer nu – oron växer inför framtiden efter massakern på restauranggäster och konsertbesökare i Paris fredag kväll. Frågorna är många, var slår Isis till härnäst och hur svarar Frankrike och västvärlden på detta. Och hur påverkar det hela muslimernas situation i Europa, och alla dem som är på flykt från terrorn hemma.
Frågor som David Newell, doktorand i statsvetenskap internationell politik, försöker besvara.
– Detta kan vara inledningen av en ny fas för Isis där de inte begränsar sig till att agera i Mellanöstern. De kan vara på väg att ta kriget till väst, säger han.
Varför?
– Det blir gissningar. Men det som skett i Paris tyder på att Isis har kapacitet och skicklighet. Det kan vara lättare för dem att nå framgångar genom terror än genom reguljärt krig. Och de har behov av att visa sina anhängare att de har framgångar, säger Newell.
Han spår att Frankrikes respons blir hård med mer insatser i Syrien. Han tror även att dåden kan sätta mer fart på fredssamtalen om Syrien.
– Vi kan få se en ökad samverkan med Ryssland, säger han.
Attackerna i Paris kopplas till Frankrikes flyginsatser i Syrien. Sverige har också militär i området för att utbilda IS fiender – innebär det en risk för terrordåd i Sverige.
– Absolut. Men det är lättare att tänka sig att just Frankrike, Ryssland och USA är mer utsatta då de är mer aggressiva, säger David Newell.
Han ser också en fara för att dåden i Paris kan slå mot flyktingarna i och på väg mot Europa.
– En av gärningsmännen i Paris smet tydligen in och låtsades vara flykting. Det kan ju vara lättare att smita in tillsammans med flyktingar och blir det svårare för dem, allt fler stänger sina gränser, säger Newell.
Kan det också försvåra för muslimerna i Europa?
– Absolut. Risken finns att man buntar ihop flyktingar med de muslimer som redan bor här. Detta gynnar bara extremhögern, säger David Newell.
Mohamed Amri är ordförande i Islamska föreningen i Luleå. Han har inget till övers för Isis.
– Det finns ingen tro eller religion som accepterar detta. Man ger sig inte på oskyldiga människor, det är inte ens tillåtet i krig, säger han.
Han förklarar att en sann muslim är godhjärtad.
– Tron sitter i hjärtat och det speglar av sig utanför. Att man gör så här är ett bevis på att man inte har den rätta tron. Det här är människor som använder islam för sina egna behov, säger han.
Mohamed Amri tror dock inte att dådet i Paris varken gör till eller från för muslimer i Europa.
– Det är ju inget nytt, det har ju varit fler attentat, säger han.
På måndagen hedrades offren i Pars med en tyst minut som utlystes av EU. Detta sker vid middagstid (12:00) och i Sverige iakttogs detta av bland andra regeringen och flera kommuner. I Luleå kommun ombads medarbetare att delta för en stunds stillhet och reflektion.
I Luleå öppnar även domkyrkan för detta och ett 50-tal personer lyckas med kort varsel få tid att delta.
– Det blir så nära och påtagligt när det sker i Paris. Samtidigt måste vi minnas att terrorn drabbar så otroligt många fler, i Beirut och i Syrien. Det är samma terror, oavsett religion. Det är människovärdet vi måste slå vakt om, motiverar Linda Olofsson sitt deltagande.
Domprost Charlott Rehnman säger några ord efter den tysta minuten och sedan är det ljuständning under sång, psalmen "Du omsluter mig".
– För oss i kyrkan är det praxis att öppna dörren vid såna här tillfällen. Kyrkan ska vara tillgänglig, det är prio ett, sa Rehnman.
Tre konstnärer från Norrbotten ska snart ställa ut i Paris. Lena Sundbom, Luleå samt Catharina Johansson Berg och Margit Mediant, Piteå visar sina verk. Utställningen pågår 24-29 november i Grand Palais des Champs-Elysees. Den svenska delegationen består av 16 konstnärer och samtliga kommer att närvara i Paris under utställning och verrnissage