Hotet mot hamnarna: stora vindkraftsparker till havs

Stora vindkraftsparker till havs kan hindra sjöfarten vintertid till Luleå hamn och andra hamnar i Bottenviken. Sjöfartsverket varnar för konsekvenserna.

Tre stora vindkraftsparker planeras på svenska sidan av Bottenviken. Bores Krona, Polargrund Offshore och Bothnia Offshore Omega.

Tre stora vindkraftsparker planeras på svenska sidan av Bottenviken. Bores Krona, Polargrund Offshore och Bothnia Offshore Omega.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2023-03-12 19:00

Flera stora vindkraftsparker planeras långt ute till havs i Bottenviken, både i den svenska och i den finska ekonomiska zonen. Svenska Kraftnät har pekat ut en punkt i Bottenviken, söder om Luleå, för anslutning till elnätet av havsbaserad vindkraft. Regeringen har dock lagt Svenska kraftnäts förslag på anslutningspunkter på is.

På Sjöfartsverket finns en oro över vilka konsekvenser som stora havsbaserade vindkraftsparker kan få för vintersjöfarten till hamnarna i Bottenviken. 

– Vi ser från Sjöfartsverkets sida med viss oro på havsbaserad vindkraft kopplad till isbrytning, säger Johan Wahlström, enhetschef inom infrastrukturavdelningen på Sjöfartsverket.

Vintertid hålls sjöfarten till hamnarna i Bottenviken öppna tack vare isbrytarna. 

– Isbrytningen gör att man inte tar de vägar man normalt tar med fartygen. Man får ta de vägar som går.

undefined
Sjöfartsverket varnar för att stora vindkraftsparker som planeras för Bottenviken kan innebära problem för vintersjöfarten. Detta eftersom isbrytarna brukar gå genom dessa områden. På bilden isbrytaren Ymer.

– Vi anser att man måste utreda det tydligare, den påverkan det kan ge. Om det kan bli så att man till och med bygger igen för issjöfarten, säger Johan Wahlström.

Kan det bli så pass illa? 

– Det vet vi inte. Men vi känner en oro när man inte vet vilka effekterna blir. Det handlar om att kartlägga vilket behov isbrytningen har av ytorna, säger Johan Wahlström.

Havsisen ligger inte slät som ett golv, på vissa platser bildas flera meter höga och tjocka isvallar som är svårforcerade, till och med för isbrytarna. 

 – Problematiken med is är ju att det är väldigt olika från år till år. Det är helt beroende på vädret. Sen är det andra aspekter som uppstår med is i Bottenviken, det bildas isvallar. Det är helt enkelt omöjligt att med isbrytare ta sig igenom dem, säger Johan Wahlström.

undefined
"Vi ser från Sjöfartsverkets sida med viss oro på havsbaserad vindkraft kopplad till isbrytning", säger Johan Wahlström, enhetschef på Sjöfartsverket.

Johan Wahlström berättar att isbrytarna brukar bryta is genom de områden där vindkraftsparker nu planeras i Bottenviken.

– När vi tar ut historik på hur man har gått med isbrytarna genom åren, då ser vi tydligt att man går ju där vindkraftsparkerna planeras, säger han.

Frågan som måste utredas är om det hade gått för isbrytarna att ta en annan väg.

– Det måste utredas. Det kan ju mycket väl vara så att det inte gick att gå någon annanstans än där just då, under de här förhållandena.

Farhågan är att vindkraftsparkerna kan komma att blockera fartygens möjligheter att ta sig till Luleå hamn och andra hamnar i Bottenviken vintertid.

– Vi har en bra dialog med finska myndigheter, för de har samma farhåga som vi, att det här kan bli ett problem, säger Johan Wahlström.

undefined
Isbrytaren Atle.

Industrierna är beroende av mycket mer el i och med den gröna omställningen, men också av fungerande transporter till och från hamnarna, året runt. Farleden till Luleå hamn ska muddras och hamnen byggas ut för att kunna ta emot fler och större fartyg. 

– Sjöfartsverket är ju såklart inte mot vindkraft. Vi förstår ju att det krävs samexistens och liknande. Det vi vill vara tydliga med är att från vårt perspektiv så måste det byggas på ett sjöfartsanpassat vis, säger Johan Wahlström.

Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att peka ut nya områden som är lämpliga för vindkraftsparker till havs. Havs- och vattenmyndigheten har i uppdrag att lägga fram förslag på nya havsplaner senast i december 2024.

Sjöfartsverket har lyft farhågan angående vintersjöfarten i den rapport som Energimyndigheten ska presentera senare i vår.

– Vår förhoppning är att man startar någon form av utredning kring det här, säger Johan Wahlström.

Sex vindkraftsparker

Sex vindkraftsparker planeras i den ekonomiska zonen i Bottenviken mellan norra Sverige och Finland. 

Polargrund Offshore (Skyborn Renewables) 70-120 vindkraftverk.

Bothnia Offshore Omega (Njordr Offshore Wind), 83 vindkraftverk, 350 meter höga.

Bores Krona (Svea Vind Offshore), 140 vindkraftverk, 350 meter höga.

På finska sidan:

Halla (OX2), 160 vindkraftverk, 270-370 meter höga.

Reimari (Skyborn Renewables), 120 vindkraftverk, 390 meter höga.

Laine (OX2), 150 vindkraftverk, 270-370 meter höga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!