Vid elvatiden placerade arbetsledaren Andreas Fagervall och hans personal ut den nedgång på isen som går från flytbryggan i Södra hamn. Landgången i Norra hamn var utlagd sedan tidigare.
Nu är det fritt fram att gå på isbanan med ett undantag – under Bergnäsbron. Isen under bron är förvisso nog tjock att gå på, med marginal, men där har kommunen inte plogat bort snön.
I stället kommer isbanegänget spola vatten som sedan fryser på ovanifrån. Minusgraderna kommer sedan göra sitt och under tisdagen väntas det vara promenadläge även där.
Trots minusgraderna och den lilla vind som gjorde det extra bitigt i kinderna var det några som vågade sig ut på isbanan under öppningsdagen.
Annie Åström och Ida Esperi står och funderar på att gå ut på isen och blir glada när vi meddelar att banan öppnar i dag. För banan används flitigt när de är hemma i luleå.
– Det har vi, många gånger. Den är mycket uppskattad, säger Annie Åström.
Vad är grejen med banan egentligen?
– Det är så vackert här. Och så tänker jag att det är unikt. Det är som "hemma" att komma ut på isvägen.
Ute på isen träffar vi tyskorna Stephanie och Nicole som mellanlandat i Luleå på sin väg till finska Levi. Att ta en sväng på isbanan var en bonus och en bra start på en julsemester som kommer gå i vinteräventyrens tecken.
Att gå på is är inget de är vana vid. Inte alls faktiskt.
– Nej, vi har aldrig testat det, säger Stephanie.
– Men det är great, en ny erfarenhet, fyller Nicole i men som samtidigt blir lite spak och vill gå iland när vi meddelar att isen "bara" är 30 centimeter tjock.
På sträckningen ut mot Gråsjälören arbetade traktorn med att slunga bort den sista snön och kring ön kommer det bli förändringar i denna säsong.
En nyhet för i år är att Luleå kommun plogar en runda runt Gråsjälören också. Där ska man både kunna promenera och åka skridskor, berättar Andreas Fagervall.