Jättebalsamin är en av arterna på EU:s lista över invasiva främmande arter vilket innebär att den är förbjuden att importera och odla i Sverige – men det är därtill förbjudet att ha den. Det betyder att man som markägare är skyldig att plocka bort jättebalsamin som växer på ens mark, annars riskerar man att straffas.
– Det kan komma att kosta om man inte tar bort den. Man kan få böter, säger Bondestad.
Förekomsten av jättebalsamin har rapporterats på många ställen inom Luleå kommun i sommar. En av platserna är gräsplätten bakom Roger Backeblads tomt på Porsön.
– Jag har plockat över 600 liter härifrån, säger Roger Backeblad.
Det var en av Backeblads grannar som tidigare i sommar påpekade vad de långa växterna med den rosa blomman på gräsplätten nedanför hans tomt var för något.
– Jag hade aldrig sett den växten här tidigare, säger Backeblad.
Med den nyfunna vetskapen av vad växten var för något och dess invasiva natur började Backeblad forska om den på internet. Gräsplätten som jättebalsaminen växte på tillhör Luleå kommun men ligger precis intill Backeblads bakgård, så han beslutade sig för att börja plocka den invasiva växten.
– Jag försöker att plocka en gång i veckan. Anledningen till varför man vill bli av med dem är för att insekter föredrar jättebalsamin över, exempelvis, mina hallonbuskar, säger Backeblad.
Backeblad är en av Luleåborna som gör det han kan för att bekämpa spridningen av jättebalsamin i kommunen. Varje vecka plockar han växten från marken intill hans tomt och förpackar det i sopsäckar som han sedan kör med till Risslan återvinningscentral där det finns en särskild container för invasiva växter.
– Det blir ju jättetråkigt om den här växten ska ta över helt och hållet, men jag vet inte hur länge jag och mina grannar orkar hålla undan här, säger Backeblad.
Backeblad ställer sig frågande till vad Luleå kommuns strategi är gällande jättebalsaminen. Kristina Sigfridsson, miljöingenjör på Luleå kommun, förklarar att bekämpningsarbetet mot spridningen av jättebalsamin inom kommunen är en resursfråga.
– Sedan några år tillbaka jobbar vi med att bekämpa jättebalsamin på ett antal utvalda platser. Arbetet på en plats kräver uppföljning, även om det är en ettårig växt. Man behöver bekämpa flera gånger under säsongen och flera år på samma plats. Därför har vi ingen möjlighet att göra det på alla inrapporterade platser samtidigt, säger Sigfridsson.
Problematiken med jättebalsamin är omfattande och bekämpningsarbetet kräver en hel del från såväl myndigheter som privatpersoner.
– Kanske, på sikt, blir det så att man lyckas bli av med växten helt och hållet. Men det kommer aldrig att räcka med en kommun som har den ambitionen utan då krävs det att hela samhället jobbar tillsammans. Växten måste försvinna från både kommunala och privata marker, säger Sigfridsson, Luleå kommun.
Sigfridsson berättar att Luleå kommun, utöver det egna bekämpningsarbetet på plats, jobbar med att öka kunskapen om jättebalsamin hos kommuninvånarna.
– Vi uppskattar alla som engagerar sig och det är jättebra att rapportera in. Vi är medvetna om problematiken och politikerna satsar ökade resurser på det här. Vi jobbar med frågan men det är ett mycket omfattande arbete, säger Sigfridsson.