Skolan kommer att få extra resurser för att klara arbetet med intygen.
På Försäkringskassan i Norrbotten är det bara positiva reaktioner på det nya förslaget från regeringen, i alla fall om det innebär att det blir den som vill ha bidraget som själv måste begära och skicka in intyget.
– Nu slipper vi ringa arbetsgivare och skolor och kan satsa våra resurser på andra kontroller, säger Georg Strömbäck, försäkringschef på Försäkringskassan i Norrbotten.
Under 2006 betalade Försäkringskassan i länet ut 103 miljoner kronor till föräldrar som var hemma med sjuka barn. Tillfällig föräldrapenning betalas ut för att täcka inkomstbortfall när en förälder tvingas vara hemma från jobbet för att ta hand om sina sjuka barn.
Nödvändigt
Under fjolåret fick Försäkringskassan i Norrbotten handlägga 55.000 ärenden med tillfällig föräldrapenning och kontroller har visat att så många som cirka tio procent av föräldrarna fick ersättning som de inte hade rätt till.
För ett år sedan inrättade Försäkringskassan i länet nya tjänster gör att granska fusket. Totalt jobbar 14 personer med kontrollen.
– Det har visat sig att det är nödvändigt med kontroller och vi har kunnat konstatera att det förekommer en del felaktiga utbetalningar.
I dag gör Försäkringskassan omfattande kontroller av ärendena med tillfällig föräldrapenning, så omfattande att de inte kan kallas stickprovskontroller.
– Vissa månader kontrollerar vi 40 procent av alla ärenden, andra månader kanske 20 procent, berättar Strömbäck.
Fusk
Kontrollerna går till så att Försäkringskassan ringer antingen förälderns arbetsgivare för att kontrollera om han eller hon varit hemma för sjukt barn eller barnets förskola eller skola för att se om barnet varit hemma på grund av sjukdom.
När kontrollerna gjorts har det visat sig att många av föräldrarna kvitterat ut både lön och ersättning från Försäkringskassan för en och samma dag eller fått tillfällig föräldrapenning för en dag då de varit ledig från jobbet.
Samhällets kostnader för den tillfälliga föräldrapenningen är stora, för hela riket handlar det om fyra miljarder kronor per år, och den som vill ha ut bidraget måste ha haft ett inkomstbortfall, annars handlar det om fusk.
Ny uppgift
På förskolor och skolor är man inte lika glada över beskedet från regeringen, även om man utlovats ekonomisk förstärkning.
– Vi måste väl hitta rutiner för att lösa det här men visst blir det ytterligare en uppgift för dem som jobbar ute i verksamheten, säger Inez Lampa, rektor för Boskataskolan och Vintergatans förskola på Björkskatan i Luleå.
Vem som ska skriva ut själva intygen menar hon är ganska självklart.
– Det måste ju bli lärare och förskollärare. De finns ju närmast barnen och det här är ju inte som kan ske långt i efterhand, säger hon.