Coronapandemin har slagit hårt mot många branscher – inte minst mot handeln.
– Det har varit en historiskt tuff kris där handeln är hårt drabbad, säger Hans Tjernström Carraro, presschef på Svensk handel.
Enligt honom är platsen en verksamhet är belägen på en viktig faktor.
– Framför allt citylägen i större städer, där besökstrafiken minskat, har påverkats negativt. Men även gränshandeln är oerhört hårt drabbad, säger han.
När det gäller branscher så är handel inom kläder, skor, klockor och smycken de stora förlorarna, enligt Svensk handel. Fester och möten har ställts in, vilket har påverkat konsumtionen, tror Hans Tjernström Carraro.
Handel inom järn, bygg och färg har däremot ökat, såväl som elektronik och heminredning.
– När folk spenderar mer tid hemma så lägger de även mer pengar på det som rör hemmet.
På inredningsbutiken Klassisk form i Luleå ser man en försiktig ökning av försäljningen mot hösten.
– I början av pandemin var det ganska dött. Hela Luleå var som en spökstad. Men sedan kom det igång igen, säger ägaren Maria Axelsson.
Hon märker av ett stort inredningsintresse bland kunderna i spåren av corona.
– Man spenderar mer tid hemma och kanske tar tag i det man tidigare skjutit upp.
Flytten från Köpmantorget till Storgatan gör det däremot svårt att uppskatta hur mycket av butikens försäljning som beror på det nya, lokala läget och hur mycket som förklaras av den rådande pandemin.
Förutom inredning i hemmet satsar svenskarna också på hemmakontoret.
– Man kanske äntligen har passat på att köpa den där nya skärmen som man funderat på ett tag, säger Hans Tjernström Carraro.
På Lundbäcks inredningar i Luleå har förfrågan från enskilda privatkunder ökat under pandemin. Att arbeta hemifrån kräver samma ergonomiska utrustning som på arbetsplatsen, menar ägaren Mikael Haraldsson.
– Att sitta och jobba vid matbordet är inte optimalt. Man behöver en ergonomisk stol och eventuella tillbehör som underarmstöd och liknande produkter. Det är viktigt att man har rätt utrustning som håller måttet och är testade, säger han.
Företaget satsar nu på att utveckla lösningar för kontor på små ytor.
– Fler väljer att skapa sig bättre möjligheter för arbete i hemmamiljö. Det kommer bli ännu vanligare i framtiden som det ser ut nu. Vi jobbar därför med att ta fram erbjudanden för helhetslösningar på små utrymmen utifrån hemmamiljön.
Lundbäcks inredningar försöker också hålla möten med företagskunder och leverantörer via plattformen Teams där produkter kan visas när fysiska möten inte kan bokas som tidigare.
Många företag har valt att satsa mer digitalt för att klara utmaningar och kompensera för eventuella försäljningstapp under coronapandemin. När kunder inte beger sig ut på gator och torg i samma utsträckning så har nätet varit ett alternativ.
– Corona har snabbat på omställningen till den digitala handeln. Nya kundgrupper har hittat till nätet. Vi ser en kraftig tillväxt av matförsäljningen där. Fem månader med corona motsvarar ungefär fem år av digital omställning, berättar Hans Tjernström Carraro
Företag satsar också alltmer på digitala möten med kunder under krisen, exempelvis genom live video shopping.
– De sätter upp ett interaktivt möte med kunden, en live video, där de berättar om olika produkter som kunderna enkelt kan klicka hem under sändningen. Vi ser hur fler och fler aktörer anammar det, säger Hans Tjernström Carraro.