Internationellt firande när Ängsskolan fyllde 30

I 30 år precis har den funnits, Ängsskolan, längst ut på Hertsön i Luleå. En låg och mellanstadieskola med 300 barn representerande 17 nationaliteter. I fredags kulminerande firandet av skolan som under veckan haft temavecka med 1970-talet i blickpunkten.

LULEÅ2006-10-28 06:00
Ängsskolan och tillhörande Lillängskolan kom till i samband med Hertsöns utbyggnation. Den finska arbetskraftsinvandringen var stor då för tre decennier sedan.
- På den tiden hade vi finska klasser här. Nu arbetar man inte så, säger rektor för Ängsskolan Berit Eriksson. Rektor för Lillängskolan är Agneta Forsberg.
Berit har jobbat 13 år på Ängsskolan och sett skolan genomgå förändringar.

Stolta över sin skola
- På 90-talet, då världen blev orolig började vi få in kvotflyktingar. Invandrade och kvotflyktingar utgör i dag cirka 30 procent av skolans 300 elever. Att just vi har så många beror bland annat på lägenhetssituationen härute. Och vi har blivit duktiga på att ta emot dessa barn, berättar Berit Eriksson som tillsammans med barnen och sin personal på totalt 40 pedagoger, är jättestolta över sin skola
Just nu har man tre nyanlända bröder från en familj hemma­hörande i Burma. Dessa elever liksom de som kommit före hamnar först i en förberedande klass innan de slussas ut i vanliga skolan.
Äng och Lilläng arbetar intensivt med matematikämnet. Man har exempelvis en matteverkstad. Skolans vision och intention är också att satsa mycket på att vara ute mycket. Omgivningarna är fina och inbjuder till friluftsaktiviteter .

Delaktighet
- Vi arbetar också mycket med delaktighet. Det minskar sabbet och skadegörelsen och ger våra barn en bra grund att ha med sig när de går över till högstadiet, säger rektor Berit Eriksson. Och hon tycker man lyckas bra med att se och ha en bra kontakt med barnen.
- Vi har det fint här på skolan, det tycker jag, säger hon .
De 30 åren firades på skolan på fredagen med hemlig present till barnen, musik, dans och sång och andra aktiviteter, allt i 1970-talets tecken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om