Hon var med från starten i Nordansmak, som butiken och nätförsäljningen heter.
- Många av kunderna är tyskar. Där har de kommit mycket längre med ekologisk mat och det finns många tyskar i Luleå, säger Britt-Mari Jakobsson.
Från Luleå kommer kunden Linda Johansson.
- Jag väljer närproducerade varor i första hand. Det måste inte vara Krav-märkt, det är Norrbotten och jobben jag tänker på, säger hon.
Bondersbyn-anda
Det som blev en butik i Luleå hade sin början i Bondersbyn där Per Holmqvist, som länge jobbat för närproducerade livsmedel, och ytterligare personer hade planer på ett ekologiskt sortiment i butik. Senare startades en webbplats.
För ett par år sedan öppnade butiken i Luleå. Logistiken avgjorde valet av ort. Försäljningen, inklusive den via webben, sker genom ekonomiska föreningen Bondersbyns ekologiska lanthandel.
I hög grad sker arbetet ideellt, verksamhetsledaren Per Holmqvist säger att han arbetat utan lön i ett och ett halvt år men bättre blir det av att han via ett projekt får lön i nio månader. Långtidsarbetslösa anställs som personal och lönen kommer inte från butiken. Britt-Mari Lindgren säger att lönen är 65 procent av tidigare lön.
Framöver ska verksamheten bli ett socialt företag i form av Gemenskapsföretag. Eventuell vinst ska gå tillbaka i verksamheten.
Per Holmqvist ger beskrivningen av framtiden som utveckling eller avveckling.
- Det har blivit bättre och bättre, 2009 omsatte vi 680.000 kronor och ifjol 1,2 miljoner. Vi behöver dubbla omsättningen en gång till och komma upp i tre miljoner för att det ska bära sig själv. Så måste det bli inom ett och ett halvt år. Annars får vi ompröva verksamheten, säger han.
I hyllorna finns Blåbärsglögg från Kallax, ortens honung, Jokkmokksbär, bröd från Brändön, Kirunapraliner, och andra varor från länet.
Per Holmqvist ser butiken som handelsplats för producenter av närproducerade, och ofta ekologiska, varor. Den som inte är Krav-certifierad får ändå vara med.
- En del har inte så hög försäljning så att de kan bekosta certifieringen, säger han.
Importerar
När det inte är odlingssäsong i norra delen av landet importeras varor, som då måste vara ekologiskt producerade.
Butiken är också en möjlighet att öka livsmedelsproduktionen i norra Sverige och gynna näringslivet här, menar Per Holmqvist.
- Det finns potential. Redan för tio år sedan sade Hushållningssällskapet att Norrbotten handlar för fyra miljarder kronor per år i sådant som vi kan producera själva. Intresset från kunderna finns, men det är en prisfråga, så kunden måste se ett annat värde.