Landstinget försöker tillämpa individuell lönesättning förklarar han. Han känner inte till de fall som de missnöjda sjuksköterskorna jämför sig med.
Var det fel av cheferna att ge nyutexaminerade högre grundlön?
– De har säkert gjort en bedömning, jag kan inte uttala mig om hur de har hanterat de enskilda fallen. Vi har en individuell lönesättning. Som arbetsgivare är det naturligtvis svårt att generellt sett försvara att vi betalar mer till dem som har mindre erfarenhet, det är en svår princip, säger Mats Brännström.
Försvarar du den principen?
– Nej, jag försvarar inte den principen generellt. Däremot kan det vara så att det kan finnas medarbetare som av olika skäl har erfarenhet, utbildning där det kan vara motiverat att man betalar dem mer.
Är det så i de här fallen?
– Det kan jag inte uttala mig om. Det är inte ovanligt att ett exempel blir omtolkat så att det gäller nya principer, säger Mats Brännström.
Är det aktuellt att göra något åt lönerna?
– För den enskilde är det en individuell fråga medan det för arbetsgivaren är en kollektiv fråga. Det gör att vi måste ständigt ompröva det. Det är inte fattat några beslut att vi skulle ändra något i våra löner.
Sjuksköterskorna har fått höra att det inte finns några pengar när de begärt högre lön?
– Landstinget har inte obegränsade resurser, så i någon mening är det väl sant att det inte finns pengar.
Kan landstinget bli tvungen att ta in stafettsjuksköterskor?
– Inte vad jag känner till i nuläget att det förs en sådan diskussion, nej, svarar Mats Brännström.