Röda siffror och nya besparingar i den norrbottniska sjukvården. Kuriren har tidigare rapporterat om årsprognosen som pekar på ett underskott på 18 miljoner kronor, vilket är 51 miljoner kronor sämre än budget. Prognosen före finansiella poster som exempelvis reavinster visar ett minus på 113 miljoner kronor, 132 miljoner kronor sämre än budget.
Landstingsdirektören Mats Brännström har uppdraget att finkamma samtliga verksamheter i jakten på kostnader.
– Vi har inte övervägt färdigt när det gäller generella sparbeting men det ser som att vi landar där och eventuellt också riktade åtgärder, säger Kent Ögren (S), landstingsråd.
Det är mot bakgrund av landstingets ekonomiska kris som frågan om den planerade flyglinjen är infekterad. Oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS) tycker att satsningen är en felprioritering.
– Jag tycker att flygtrafiken ska bära sig själv, inte stödjas med kollektiva medel. Vi har en sjukvård som går på knäna. Och regeringen kanske kommer med ett beslut att flyget ska få ökade miljöskatter. Då vet vi inte vilka kostnader detta kan innebära, säger Backgård som dock inte vann gehör för sina invändningar.
Efter debatten i fullmäktige på tisdagen, mandatperiodens sista sammanträde, beslutades via votering att landstinget går in som delägare i bolaget Arctic Link som upphandlar flygoperatör (se faktaruta intill).
– Vi gör det för att det finns ett stort behov av utbyte mellan Luleå och Uleåborg. Vi har gjort marknadsundersökningar som visar att det finns ett underlag. Sedan är det en tidsfråga, det var lite olyckligt att ärendet kom nu. Samtidigt har vi processat det under lång tid tillsammans med våra vänner i Norge och Finland. Det rör sig inte om nya pengar som tillförs utan om pengar som finns i befintlig budget, säger Kent Ögren.
Moderaterna står splittrade i frågan om flygbolaget medan Centerpartiet, Folkpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti reserverade sig mot beslutet.
– Det är bra med förbindelser men det är inte landstingets uppgift att bedriva flygtrafik. Att bli delägare i ett flygbolag är en konstig prioritering med tanke på landstingets ekonomi. Det är ett konstigt arv vi lämnar till det nya fullmäktige. Vi har dålig ekonomi och klarar inte verksamhetsmålen, säger Stefan Tornberg.