Inte grönt att rata kött

Gymnasieeleven Joakim Sundell i Luleå känner sig diskriminerad av skolan.
På en individuell kurs i matlagning skulle han få underkänt för att han är vegetarian.
? Jag ville inte hantera kött, säger han.

LULEÅ2004-11-09 06:30
De två första matlagningslektionerna gick bra för gymnnasieeleven Joakim Sundell. Då var det teori. Tredje lektionen var det dags för själva matlagningen.<br>Eleverna skulle göra köttsoppa och Joakim Sundell som är vegetarian sedan flera år tillbaka sade till läraren att han inte hanterar kött. Han tillagade i stället soppan med övriga ingredienser och grönsaksbuljong. Han är vegetarian av etiska skäl.<br> ? Läraren tyckte inte att det var några problem då. Nästa lektion blev jag stoppad av samme lärare. Han sade att jag inte skulle kunna gå kursen eftersom det ingår moment att hantera kött. Jag kände mig inte längre önskad för att jag var vegetarian, säger Joakim Sundell.<br>Aldrig varit besvär<br>Han sade till läraren att han gärna ville gå kursen men där det ingick kött i matlagningen kunde han ersätta köttprodukten med att tillaga linsbiffar, rödbetsbiffar eller något annat. Om han bara fick ta del av kursbeskrivningen kunde han i förväg tala om vilka alternativ han tänkte tillaga.<br> ? När man har haft hemkunskap i skolan tidigare så har det aldrig varit så stort besvär att man är vegetarian så jag tänkte aldrig på att det skulle vara ett problem, det är så många som är vegetarianer i dag, säger han.<br>Han uppmanades att gå till syo-konsulenten på skolan. Väl där konstaterades att det inte står i kursbeskrivningen att eleverna ska hantera kött. Av skolverket fick Joakim Sundell information om att han inte kunde bli vägrad undervisning för att han är vegetarian. Detta eftersom skolan inte hade rätt att skicka ut en elev från undervisningen på grund av permanent etisk grund.<br>Nytt besked<br>Joakim Sundell informerade skolan om det här och fick nytt besked:<br> ? Jag skulle få vara med på kursen men få underkänt. Jag tyckte att det började bli löjligt och ville veta var i betygskriterierna det står att man ska använda kött i matlagningen. De substitut jag skulle använda i stället för kött låg inom skolans resurser. Jag kan också äta fisk, säger han.<br> ? Jag känner mig diskriminerad och hur gör man med en muslim eller en jude som ska gå kursen och ska hantera griskött? undrar han.<br>Hade aldrig valt det<br>Det blev problem för Joakim Sundell när han skulle hitta en ersättningskurs fem veckor in på terminen. Nu fanns det juridik, Idrott & hälsa och Geografi B kvar. Det blev idrott.<br> ? Idrott är helt ok för mig men jag hade aldrig valt det, säger han.<br>Rektorn Ingrid Backfjärd ansvarar för den här utbildningen på Bergnässkolan:<br> ? Vi nekar inga elever som är vegetarianer att gå den här kursen men de måste fullfölja alla mål. Man ska hantera kött och andra produkter och det kan påverka eleverns resultat om eleven inte gör det. De behöver inte äta kött men de ska hantera det, säger hon.<br>Men om de är vegetarianer av etiska skäl och inte vill hantera kött?<br> ? Då får man välja en annan kurs, säger Ingrid Backfjärd.<br>Hon uppger att om en elev av religiösa skäl inte vill äta griskött behöver eleven inte hantera griskött utan kan få tillaga ett annat slags kött.<br>På Skolverket i Umeå menar chefen Clas-Uno Frykholm att skolan är skyldig att informera om innehåll i kursplan och betygskriterier innan kursen startar så att det klart framgår att eleverna ska hantera kött för att få godkänt betyg.<br>Eftersom han inte i detalj är insatt i just Joakim Sundells fråga vet han inte om det rör sig om diskriminering.<br><br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om