Videon är inte längre tillgänglig
Som Kuriren skrev om i torsdagens tidning är nu Luleå kommun tillbaka på ruta ett när det gäller upphandlingen som gäller inköp av skolmöbler.
Den dom som förvaltningsrätten slutligen har lämnat är att hela upphandlingen ska göras om.
– Med underlag, annonsering, utvärdering och innan beslut är taget kan det ta upp mot ett halvår, säger Lollo Wikman, upphandlare på inköpsavdelningen i Luleå kommun.
Elever, lärare och rektorer på Furuparksskolan i Luleå har väntat på att få köpa nya möbler ända sedan tvisten startade 2012.
Skolan växer
Furuparksskolan är en skola som går mot strömmen – där ökar nämligen elevantalet. elevantalet ökar från 417 till 450 elever från förra året. Skolan är i stort behov av att inreda både nya klassrum och fritidshemmens lokaler.
–Vi får två nya klasser i årskurs ett till i år. Vi har väntat på att det ska lösa sig med avtalen men nu kan vi inte vänta längre, säger Elisabeth Landström, rektor för förskoleklass och årskurs ett upp till årskurs tre.
Vaktmästare kör in med bilar med släp som är lastade med stolar och bänkar. Det är inte av den nyare sorten.
– Nu får barnen någonstans att sitta i alla fall, och det är ju bra, säger rektorn men lite ironi i rösten.
Lugnar föräldrar
Hon berättar att det finns föräldrar som ringt och varit oroliga för hur det kommer se ut för deras barn när de kommer till skolan.
– Men vi kommer att klara verksamheten och någon gång så kommer det väl lösa sig. Vi måste komma ihåg att det här bara är provisoriskt, säger hon.
Beställningarna av de nya möblerna till både klassrum och fritidshem ligger redan färdigskrivna. Men det kan dröja ytterligare upp mot ett halvår innan några bestälningar kan skickas in.
Akuta köp
Enligt Lollo Wikman på inköpsavdelningen hos Luleå kommun kan man vid akuta fall göra direktupphandlingar av vissa möbler.
Fördelen den här gången, menar Lollo Wikman, är att de redan har en stor del av underlaget klart så förhoppningsvis kan det påskynda arbetet med att ro det nya avtalet i hamn.
Rektor Elisabeth Landström är trots allt positiv inför skolstarten när hon blickar ut över klassrummet där en ny klass i årskurs ett ska räkna matte och läsa bänkbok.
– Det känns lite 80-tal, men ur kaos föds ordning, säger hon.