Inte bara Gubbröra ...

Med lånade förkläden i olika kulörer och ett gott humör, samlas gubbarna. Kastruller och mått åker fram, resultatet ska bli en trerättersmiddag.
- De har lärt sig att laga mat. I början lagade de först och läste recepten sedan, säger den yngste i gänget tillika chefskocken, Sten-Ove Hjelte, 65 år.

LULEÅ2007-05-05 06:00
De kallar sig för Lulsundsgourméerna och träffas för att laga mat tillsammans, vissa av dem i snart sju års tid. Gemensamt för dem alla är att de bor i bostadsrättsföreningen Sundshusen som är ett så kallat +55-boende i Luleå.
Chefskocken Sten-Ove Hjelte berättar att de träffas varannan vecka och vanligtvis är de tolv gubbar, men i dag är de bara tio. I ungefär fyra timmar håller de på.
- Det här är en bra aktivitet. Särskilt i tanke på att gubbarna kom hit med ambitionen att steka korv och palt men nu är specialister på trerätters, säger han och får medhåll av några av de andra.
- Ja, det var knappt man ens kunde laga det, säger 84-årige Evald Elldegren.

Läste recept i efterhand
Sten-Ove Hjelte minns första gången de träffades. Då lästes recepten om hur det borde ha varit, i efterhand. Numera får deltagarna recepten i förväg så att de ska ha läst dem innan. Men visst inträffar det att de blir galet ändå, men aldrig såpass illa att det inte går att äta. Kanske att en och annan köttbit blir lite välstekt, möjligtvis.
På dagens meny är det förutom huvudrätten, även en förrätt och efterrätt som ska tillagas. Sten-Ove Hjelte fördelar uppgifterna.
Glutenallergikern i gänget får själv hålla koll så att det inte blandas mjöl i det han ska äta.
Herrarna rör sig vant i köket och ser ut som de aldrig gjort annat än att lagat mat. Evald Elldegren snittar kräftstjärtar med van hand.
- Det är lite dåligt med matlagning från min sida där hemma. Frun vill inte riktigt släppa fram mig till spisen, trots att jag är med här, säger han.

Vilda diskussioner
Och så är det för flera i gänget, fruarna lagar den mesta maten. Enligt Sten-Ove Hjelte är det lite så deras generations kvinnor vill ha det.
Men hemma hos 78-årige Paul Niska däremot växer kraven.
- Nja, frun har börjat kräva att jag ska laga mer mat hemma, fast än så länge har jag inte riktigt fallit in i det. Jag måste gå klart här först, säger han.
Gubbarna har nära till skratt. De skojar och diskuterar. Ibland, enligt dem själva, kan det bli riktigt vilda diskussioner om tillvägagångssättet. De gnabbas också om vem som lagat den godaste rätten.
- Ibland står det ingredienser kvar när vi är färdiga. Men då använder vi dem bara nästa gång, säger 67-årige Per-Erik Norén, skämtsamt.
Men det viktigaste av allt är ändå den sociala biten, det är de flesta överens om.
- Ja, det är det intressantaste, att träffas och prata. Här pratar vi om allt som berör oss, säger Evald Elldegren.
- Ja, vi löser livet gåtor, tillägger någon annan.

Chefskocken bestämmer
Att den sociala biten är viktig, anser även Paul Niska. Därtill tycker han också att det är kul att behärska matlagningens konst.
- Rätt som det är så kanske man blir ensam. Jag gick med för att lära mig laga lite mat, men även för samvaron, säger han.
Vilka rätter som ska tillagas bestäms av chefskocken Sten-Ove Hjelte.
Han i sin tur bläddrar i olika tidningar för att hitta något som passar. Då de bara har en ugn gäller det att se till att allt inte ska tillagas i den.

Alla kan laga
Oavsett maträtt så är de övriga herrarna alltid positiva. Kostnaderna delar de på.
- Ibland har jag hemliga recept så att de inte får veta vad de ska laga förrän de kommer hit. Ibland får de veta vad de ska laga innan, men ta reda på recepten själva.
- Alla har lärt sig laga mat, det har blivit en markant skillnad. Nu läser de recepten och planerar lite, gubbarna har blivit jätteduktiga, säger han.
Lulsundsgourméerna består visserligen i nuläget av bara män, men det innebär inte att kvinnor inte är välkomna.
Under en period var det en kvinna med, dock fick hon lov att sluta på grund av hälsoskäl. Varför de inte kommer nu, kan ingen svara på.
- Men tänkt er om det skulle vara en massa fruntimmer här, de skulle bara tjafsa och gorma, säger Per-Erik Norén med glimten i ögat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!