För ett år sedan gjorde Cykelfrämjandet en granskning av 17 kommuners satsningar när det gäller cykling. Hur jobbas det för att öka cykling samt göra cykling mer säkert och mer attraktivt? I Norrbotten granskades Bodens och Luleå kommuner.
Av de 17 kommunerna hamnade Luleå allra sist. Boden på plats 15. Alltså inget att ståta med.
Men Boden var i alla fall bäst av alla när det gäller att erbjuda cykelvägar. Varje bodensare hade 4,12 meter var att cykla på. Luleå låg på mer beskedliga 1,76 meter per invånare. Men Luleå kunde i alla fall plocka hem en topplacering. Och då gällde det hur de sköter sina cykelvägar. De lade ned 175 kronor per invånare varje år. Det mesta av pengarna gick till vinterväghållningen.
Orsaken till att Boden och Luleå, trots nämnda topplaceringar, hamnade i botten är att Cykelfrämjandet också vägde in om det bland annat fanns kommunala handlingsplaner när det gäller cykeltrafiken, politiska mål och informationskampanjer.
Svårt att hitta rätt
Jag träffade Malin Lagerwall, 32, Skurholmen, Luleå. Hon är både projektledare vid Norrbottens energikontor och aktiv i Cykelfrämjandet Norrbotten.
- Samarbetet med Luleå kommun fungerar bra. Vi har till exempel cyklat runt längs cykelvägarna tillsammans med folk från tekniska förvaltningen. Detta för att göra en ordentlig översyn och påtala brister och vilka förbättringar som kan göras. Vi har också haft möte med tekniska nämndens ordförande och förvaltningens chef för att ytterligare utveckla samarbetet.
- Men det finns mycket att göra strategiskt när det gäller nätet av cykelvägar. Hur hänger nätet ihop? För den som är ovan är det svårt att hitta rätt. Ta till exempel den som tar cykelvägen från Gammelstad mot Luleå. Mellan Tuna och Mjölkudden finns ingen utmärkt cykelväg. Även längs det så kallade Hertsöstråket kan det vara svårt att hitta rätt. Det saknas ett helhetsperspektiv, säger Malin Lagerwall.
Inte på trottoarer
- Att cykla betyder så oerhört mycket ur både miljö- och folkhälsoperspektivet. I Luleåområdet bor en majoritet max fem kilometer från jobb eller skolan. Ett mycket lämpligt cykelavstånd. Därför ska vi agera tillsammans för att cykling får ett lyft. Det ska också bli säkrare och mer attraktivt att cykla. Dessutom ska vi entusiasmera fler att röra sig på ett mer hälsosamt sätt.
Malin Lagerwall är förvånad över ett par saker bland dem som redan använder cykel:
- Vet inte Luleåbor och dess styrande att man inte får cykla på trottoarer? Det finns undantag och det är trottoarer där man asfalterat en sträng för cyklister. Vi cyklar inte heller via övergångsställen. Om vi ska över där kliver vi av cykeln och leder den. När det gäller gågatan är regeln att vi cyklar sakta där. Allt för att de gående ska känna sig säkra, menar Malin Lagerwall.