Inlåst 78-åring försökte ta sig ut med bordsknivar
Dementa på äldreboendet Storstigen i Luleå blir inlåsta på nätterna. I helgen försökte en 78-årig man som blivit inlåst i sin lägenhet ta sig ut med hjälp av bordsknivar. De anhöriga hade inte informerats om att han låstes in på nätterna.
- Man får aldrig låsa om den äldre, inte ens om en anhörig till en dement godkänt det. Det finns ingen möjlighet att göra så enligt socialtjänstlagen. Socialtjänstlagen bygger på frivillighet. Det finns inget tvång i den. Om du ska frihetsberöva någon, måste du ta till en annan lagstiftning, nämligen brottsbalken, säger Christina Karlsson, socialkonsulent på länsstyrelsen.
På äldreboendet Storstigen bor 38 personer och nattetid finns det två stycken i personalen. De äldre är fördelade på fyra olika avdelningar. Det betyder att minst två av avdelningarna är obemannade vissa tider på nätterna.
Under förra helgen visade det sig att en av de äldre på boendet som är dement hade försökt bryta sig ut genom sin låsta lägenhetsdörr på natten genom att karva upp dörren med bordsknivar. Han klarade inte att vrida på dörrvredet. Dagen efter var han bekymrad över den åverkan han gjort på dörren. Först då fick hans anhöriga veta att den 78-årige mannen låstes in på nätterna.
På grund av bemanningen
- Vi hade inte fått veta det innan. Nu har vi fått veta att han låstes in på grund av bemanningen på nätterna, säger anhöriga till mannen.
På länsstyrelsen blir Christina Karlsson mållös när hon får höra talas om den 78-åriga mannan.
- Vad ska jag säga ? Jag vet inte i vilken ände jag ska börja. När man låser in personer så här och de märker att de inte kan ta sig ut. Vilken panik man måste känna. Bara för att man är dement förlorar man ju inte sina känslor. Det här är ju en följd av att man låser in folk. Det är en mänsklig reaktion att försöka ta sig ut då. Det är bara att beklaga att det är på det sättet. Det är helt vansinnigt, fruktansvärt. Vi kommer att gå vidare med det här, säger hon.
Bekräftar
På Storstigens äldreboende bekräftar föreståndaren Ann-Louise Nilsson-Hietala att äldre låses in på nätterna. Hon vill dock inte använda uttrycket "låses in ", utan hellre säga att personalen låser dörren till de äldres lägenheter i boendet av samma skäl som andra människor låser om sig i sina bostäder, av säkerhetsskäl och för trygghet. Av 38 äldre som bor på Storstigen låser personalen dörren på natten till 32 av de äldre som bor där. Hon uppger att det bland dessa personer finns både äldre som bett om att personalen ska låsa deras lägenhet på natten och dementa vars anhöriga godkänt att de dementa låses in.
Exakt hur många den sistnämnda gruppen utgör vet hon inte.
- De flesta vill ha dörren låst. Det handlar om deras egen säkerhet. Den som är dement kan kanske inte föra sin egen talan och då får de anhöriga ta ställning till om vi får låsa dörren. Vi låser absolut inte någons dörr om inte de anhöriga har godkänt det och de ska ha möjlighet att ta sig ut om de vill det, säger hon.
Finns det personer som ni låser om som inte klarar att ta sig ut själva ?
- Nej, i så fall ska dörren inte vara låst.
Vad är syftet med att låsa dörrarna på natten ?
- Det är att de boende inte ska få besök av andra dementa som nattvandrar. Det hör till sjukdomsbilden att man kan nattvandra, säger Ann-Louise Nilsson-Hietala.
Anhöriga till äldre på Storstigen menar dock att orsaken till inlåsningen även är tvärtom.
En anhörig till en dement på Storstigen fick information om att dörren till den dementa personen skulle låsas på nätterna om de anhöriga inte hade något emot det.
Orsaken som angavs var att den dementa personen skulle låsas in för att inte störa andra på nätterna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!