Ingves: Bostadmarknaden fungerar inte

Det blev Luleå tack vare midnattsljuset för Baselkommitténs möte, ett som kan bli riksbankschefen Stefan Ingves sista.

Stefan Ingves

Stefan Ingves

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2017-06-15 19:34

Ett två dagar långt möte är över och på torsdag eftermiddag sitter delar av delegationen i hotell Clarions reception och pratar över en öl. Deltagarna i Baselkommittén är män, och några kvinnor, som arbetar med riksbanker och tillsyn från 27 länder över hela världen. I två dar har de alltså varit i Luleå, förutom sammanträden har de tittat på kyrkbyn i Gammelstad och ätit middag där.

För Stefan Ingves, Sveriges riksbankschef, ordförande i kommittén sedan sex år, är arbetsdagen inte över. Förutom att tala med Norrbottens Media, gör han en längre intervju med en av de större morgontidningarna.

Ingves förklarar vad Baselkommittén jobbar med och har jobbat med de senaste tio åren.

– Det blev ju bekymmersamt efter den globala bankkrisen 2009 och då drogs också slutsatsen att bankernas regelverk inte höll måttet och behövde ses över. Vi har ägnat tio år att försöka göra om dem, framför allt arbetat för att bankerna ska ha mer kapital än de har haft historiskt.

Varför är det bra om bankerna ökar sitt egna kapital?

– Därför att det är bättre om aktieägarna tar riskerna än att insättarna blir av med sina pengar vid en ny kris, säger Ingves.

Varför valde ni Luleå för mötet?

– Kommittén sammanträder oftast i Basel, Schweiz, men eftersom det här kanske är mitt sista möte tyckte vi att det skulle var trevligt att var i Sverige. Luleå valdes för att ger deltagarna från andra länder något de nog aldrig upplevt, nämligen komma till en plats där solen nästan aldrig den här tiden på året. Detta i kombination med att det i Luleå fanns konferenslokaler och teknik för de 80 personerna involverade i kommittén och bra flygförbindelser.

Ordförande i Baselkommittén sitter på treåriga mandat, Ingves har alltså suttit i två mandatperioder och kommer att avgå. Men någon ny ordförande är inte ännu utsedd.

Ingves beskriver mötet som två steg fram och ett bakåt.

– Inget i den här branschen går i en hast, så är det när människor från hela världen ska bli överens. Mina förhoppningar infriades i den meningen att vi har vevat det hela en gång till och puttat det lite framåt, bankreglerna och mot att avsluta regelprocessen, det är inte färdigt, men bara lite, lite kvar.

Och så var det det här med bostadsmarknaden och svenska folkets höga bolån.

– Det är låg ränta generellt, inte bara i Sverige, räntorna är inte något vi helt och hållet kan styra självständigt.

Stefan Ingves talar om Sveriges bostadsmarknad som dysfunktionell.

– Dilemmat i Sverige är att vi under en lång tid behövt låg ränta för att få upp inflation, hålla igång ekonomi och sysselsättning. Men det gäller inte bostadsmarknaden, för hushållen lånar för mycket när det är billigt att låna. Vi kämpar med att göra två saker samtidigt.

Någon måste säga nej, säger Ingves, och förklarar att systemet i Sverige är att denna någon är politikerna.

– Att säga nej innebär att de måste göra det dyrare att låna genom att öka amorteringskrav, sänka bolånetaket eller ta bort avdragsrätten för lån. Det är något som man är ovillig eller oförmögen till.

Mötet är över och undertecknad fick de tio minuter som utlovats. Väl ute kliver de kvarvarande delegaterna i en taxi till flyget och vidare hem till sina länder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om