– Vi vill att pengarna ska gå till unga, inte vuxna. Dessutom har det framkommit brister i trygghet och säkerhet som vi inte kan acceptera, säger Emmeli Nybom (S), ordförande.
Förslaget från förvaltningen var att inte förlänga avtalet för drift och hyra (totalt 690 000) för kvällsverksamheten, eftersom majoriteten av besökarna är över 20 år. Ung i Luleås målgrupp är 16–20 år.
I en utredning framförs även djupare kritik mot hur Motorgården sköts. Kommunen har talat med besökare, där det framgår att det funnits tillfällen då personal från SHRA lämnat anläggningen eller sovit under öppettider. Ungdomar har då fått klara sig själv med billyft, svetsar och andra maskiner som kan vara riskabla om de hanteras fel.
Enligt utredningen har det också hänt att allvarliga incidenter inte rapporterats. Nämndens arbetsutskott är vidare kritisk till att personer från frivården blandas med ungdomar.
– Vi har reagerat starkt på de här uppgifterna. Om man exempelvis jämför med Fryshuset i Stockholm så har de hela tiden behörig personal och verksamheterna hålls skilda, säger Nybom.
Även bidraget för dagverksamheten på 600 000 från arbetsmarknadsförvaltningen försvinner. Kommunen öppnar för att SHRA kan ansöka om föreningsbidrag, och att kommunen kan ge stöd om föreningen startar ett socialt företag.
Torbjörn Persson, föreståndare vid Motorgården och kassör i SHRA, säger att framtiden för gården är hotad. Han är djupt besviken.
– Flera av incidenterna känner de till mycket väl. Den personal som sov blev sjuk och var sedan sjuk i två veckor. Det kan hända att verkstaden varit tom när någon åkt och hämtat grejer, men det gör man inte om det är mycket folk. Vi har alltid ledare och flera vuxna på plats när vi har öppet.
Persson fortsätter:
– Sedan branden, det var ingen riktig incident eller farlig situation. Vi hade en utbildad personal som släckte själv. När det gäller personer från frivården som vi tar in gör jag hela tiden en bedömning av vilka som är lämpliga. En regel är att vi aldrig tar emot någon som är dömd för knarkbrott.
Ärendet ska beslutas i kultur- och fritidsnämnden i mitten av juni.
– Jag förstår att det kan finnas en oro om man inte vet hur vi jobbar. Jag skulle vilja komma och prata för hela nämnden för att kunna beskriva vår funktion och hur jag ser på kommunens fritidsgårdsverksamhet, säger Torbjörn Persson.