Den 1 februari övergår hemsjukvården från landstinget till kommunerna. Avtalet är resultatet av långa förhandlingar mellan landstinget och länets 14 kommuner.
Reformen innebär också en överföring av skattemedel och personal från landstinget till kommunerna. I korthet innebär reformen att den som vårdas i hemmet övergår från landstingets ansvar till kommunens.
Patienterna kommer att fortsätta att betala en vårdavgift och den anpassas till de avgifter som landstinget tar ut. Kommunerna i länet samordnar även sina avgifter för att inte skapa orättvisa.
Olika avgiftssystem
Men det finns en stor skillnad - kommunerna har inget högkostnadsskydd.
- Det stämmer, landstinget har ett avgiftssystem och kommunerna ett annat, säger Mikael Lekfalk, socialchef i Luleå.
Det kommunala systemet tillåter enligt uppgift inte högkostnadsskydd. Lekfalk berättar att tanken med de kommunala vårdavgifterna är att de ska innebära så små förändringar som möjligt för den enskilde och att det förts diskussioner om att det inte får bli dyrare för den enskilde.
- Tanken är ju att det ska bli lättare och tydligare. Men det är en djungel med avgifter, säger han.
Men när reformen nu införs i länet saknas det en lösning som ersätter högkostnadsskyddet. Det som finns är ett avgiftstak för de som inte har hemtjänst eller på annat sätt omfattas av kommunens maxtaxa. Det bekräftas av socialförvaltningens ekonomichef Jan-Olov Olsson.
- Maxtaxan gäller ju till exempel inte för dig eller mig om vi blir liggande sjuka hemma och behöver vård. Då finns det ingen begränsning av avgiften, säger han.
Han kan tänka sig fler hypotetiska fall där kostnaderna för vården höjs kraftigt. De enda som helt klarar sig utan ökade avgifter är de som redan i dag når maxtaxan för sin hemtjänst.
Kerstin Eliasson sitter i kommunala pensionärsrådet (KPR) för PRO:s räkning. Hemsjukvårdsreformen har varit en stor fråga där men trots det är detta en nyhet för henne.
Borde ha ordnats
- Vi har inte talat om avgifter alls. Men detta borde man kunnat ha ordna, det ska ju inte få bli dyrare, säger hon.
Detsamma säger Gun Fingel som sitter i KPR för SPF.
- Vi har inte diskuterat avgifterna alls utan vi ska få mer information om detta nästa år, säger hon.
Bo Westerlund på landstinget ledde den grupp som förhandlade fram avtalet. Han säger:
- Detta är en riksfråga. Och vi på landstinget kan bara konstatera att avgiftsproblemet nu är kommunernas sak.
Enligt de förslag till avgifter som läggs fram på Luleåpolitikernas bord på måndag kommer ett hembesök och "en sjukvårdande handling" att kosta 100 kronor.
Hemsjukvården omfattar all vård utom specialistvård, även rehabilitering, habilitering och palliativ vård. Reformen har snart införts i 18 av landets landsting.