Inget förorenat vatten efter flygkrasch

Flygfotogen som läckte ut när det norska Her-culesplanet kraschade i mars förväntas inte ha några konsekvenser för miljö eller människa.

Luleå2012-07-19 06:00

- Vi har räknat rent teoretiskt på utspädningen och vi ser inte att det kan bli några riskabelt höga halter, säger Rebecca Möller, enhetschef för miljöanalysenheten på länsstyrelsen.

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen ska dessutom människor och djur märka av en stark lukt från bränslet ifall det ändå finns i vattnet.

Kan ha brunnit
När planet kraschade kring Kebnekaise släpptes ungefär 8 000 liter flygfotogen ut. Bränslet spreds ut på glaciärer där det inte är särskilt mycket aktivitet från vare sig människor eller djur.

- Det är ingen stor risk att någonting tar skada på glaciären, säger Rebecca Möller.

Av det flygbränsle som förväntas ha släppts ut kan en del kan ha brunnit upp under själva kraschen och en del kan ha förångats och blåst med vinden. Det bränsle som nu ligger kvar förväntas föras ut med smältvatten utan att orsaka någon skada.

- Det är så kraftig utspädningseffekt så det är inget man räknar med.

Mätningar
Mätningar av vattnet utförs av länsstyrelsens miljöenhet tillsammans med en forskargrupp från Stockholms universitet. Varje vecka tar de vattenprover, och börjar halterna av flygbränsle öka så intensifieras mätningarna, enligt Rebecca Möller.

Men när flygbränslet kommer att vara helt borta från glaciärerna är svårt att säga.

- I slutet av säsongen så kanske vi kan ha en uppfattning om hur mycket som har transporterats ut, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!