Inget förbud

Det blir inget förbud mot surströmming. Regeringen tillåter fortsatt undantag mot Östersjöfisk som har höga dioxinhalter.

NITISKA TJÄNSTEMÄN. "Inte kan väl strömming vara farligt om man äter en någon gång då och då", säger surströmmingsälskaren Ulf Lindgren. Till höger syns  Gun-Britt Bergman.

NITISKA TJÄNSTEMÄN. "Inte kan väl strömming vara farligt om man äter en någon gång då och då", säger surströmmingsälskaren Ulf Lindgren. Till höger syns Gun-Britt Bergman.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2011-04-09 06:00

Sedan 2002 har Sverige haft dispens från EU när det gäller försäljning av fet Östersjöfisk som strömming och lax. Den dispensen löper ut den 31 december i år.

Regeringen har begärt och fått fortsatt dispens från EU.

- Det har funnits en stor oro över det beslut som regeringen skulle fatta i den här frågan, speciellt som regeringen varit tveksam. Men nu får vi glädjas.

Det säger Kjell Strömbäck som är ordförande i Norrbottens kustfiskarförbund, som är en underavdelning till Sveriges fiskares riksförbund. Förbundet har omkring 40 medlemmar som alla har sin utkomst av fisket.

97 år och frisk
Strömbäck är kritisk mot talet om att Östersjöfisken ska vara farlig att äta. I det sammanhanget talar han om att han själv alltid ätit fisk, trots det har forskare inte hittat spår av dioxin i hans blod.

- Mina barn har ätit fisk och har armar, ben och fingrar som alla andra. Och min mor har också alltid ätit fisk och hon är 97 år och frisk.

Kjell Strömbäck kritiserar Livsmedelsverket och säger att de påstår att dioxin i fisk är farligt men att de inte kunnat styrka sina påståenden.

- Men det är klart att det inte är nyttigt att dricka ett glas fyllt med dioxin, man dör väl på en gång men det är en helt annan sak. Och även om det finns risker med dioxin i fisk så uppvägs det väl av att det är nyttigt när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar.

Efterlyser nytt beslut
Yrkesfiskaren Kjell Strömbäck efterlyser också ett nytt beslut av regeringen. Han vill att regeringen inför ett permanent undantag för Östersjöfisken och försäljning av den. Samtidigt vill han att det ska genomföras regelbundna provtagningar.

- Vi vill inte hamna i den här situationen igen, något som verkar återkomma vart tionde år då det införs investeringsstopp för oss och skapar oro i branschen.

Statsrådet Eskil Erlandsson säger att dispensen räddar fortsatt småskaligt fiske längs ostkusten.

- De flesta människor kan äta fisk från Östersjön en gång i veckan utan att riskera negativa hälsoeffekter. För mig är det också viktigt att bevara traditionen med att äta surströmming.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!