Inger Lindberg disputerar med en avhandling om tidig hemgång
Tidig hemgång i samband med förlossning. Det ämnet har doktoranden och före detta barnmorskan Inger Lindberg, vridit och vänt på i samband med sin avhandling som hon disputerar med i juni.
I avhandlingen ingår ett pilotprojekt där videokonferens ersatt barnmorskans hembesök.
I avhandlingen ingår ett pilotprojekt där videokonferens ersatt barnmorskans hembesök.
Hon hade själv upplevt hur eftervårdstiden på sjukhus i samband med förlossning minskat drastiskt under de senaste 20 åren, från drygt en vecka till cirka 48 timmar.
- 1982, då jag började jobba som barnmorska, höll vi kvar erfarna mammor upp till en vecka. Det var enligt den vårdmodell som gällde då. De skulle stanna kvar, punkt slut. Vi var experterna, säger Inger Lindberg som är doktorand vid Institutionen för hälsovetenskap.
Hemmiljön välgörande
Den första förändringen där tidig hemgång började tillämpas kom några år senare i samband med en ny hälso- och sjukvårdslag som gav patienten rätt att bestämma över sin egen vårdtid. Påverkan kom även från bland annat USA och England där tidig hemgång praktiserats sedan länge.
Inger Lindberg berättar att hemmiljö för ett friskt barn och en frisk mamma ansågs mycket bättre än sjukhusmiljön, hembesök av barnmorskan var en utmärkt ersättning.
Under 1990-talet då Inger Lindberg jobbade med hembesök såg hon också med egna ögon hur positivt hemmiljön för pappan och eventuella syskon.
- Det händer mycket den första veckan efter förlossningen. Det handlar till exempel om amning och att bli bekräftad som förälder, allt detta som påverkar anknytningen till barnet.
Teknisk utrustning i hemmet
Men i takt med landstingets besparingar minskades också antalet hembesök. Det är där Inger Lindbergs pilotstudie kommer in i bilden.
Nio föräldrapar i Luleå fick förutom sin bebis med sig videokonferenstillbehör hem, efter att ha tillbringar cirka 48 timmar på Sunderby sjukhus. Antalet barn familjerna hade sedan tidigare varierade från noll och uppåt.
- Det fungerade bra för både föräldrarna och barnmorskorna, någon tyckte dock att det inte kunde ersätta hembesök. Tekniskt var det också bra. Färgen däremot var problematisk då barnmorskorna hade svårt att se nyföddhetsgulsot, säger Inger Lindberg.
På initiativ från föräldrarna
Med hjälp av utrustningen kunde barnmorskorna även hjälpa till med amningsproblem, det var bara att zooma in. Bilden var så pass bra att det även gick att titta på detaljer som en navel. Kontakten, som föräldrarna bestämde när den skulle ske, upplevdes som ett rumsligt möte, som att parterna satt bredvid varandra. Några svårigheter att kommunicera var det inte.
Överraskande positivt
Själv blev Inger Lindberg glatt överraskad av utfallet.
- Att det blev så pass positivt är jag förvånad över, de som deltog var verkligen intresserade. Att barnmorskorna kunde göra så mycket med hjälp av videokonferens förvånade, säger hon.
Inger Lindberg tillägger dock att hennes pilotstudie bara var en liten del, fortfarande är allt alldeles nytt och måste studeras mycket mer. Hon tror heller inte att videokonferenstillbehör är något som används i framtiden då de flesta numera har datorer och webbkameror hemma.
När avhandlingen är färdig vill Inger Lindberg gå vidare, hon har idéer men säger att inget klart än så länge, men det handlar fortfarande om eftervården.
- Graviditet, förlossning och amning är väl studerade, men inte tiden efter barnets födelse, inte i samma utsträckning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!