Ingen vill jobba inom hemtjänsten i sommar

Ansökningarna för semestervikariat inom vården ligger ute på arbetsmarknaden, men få söker tjänsterna. I Råneå har inga ansökningar kommit in.

Informationsträff i Råneå. Många nysvenskar är intresserade av vad vården har att erbjuda.

Informationsträff i Råneå. Många nysvenskar är intresserade av vad vården har att erbjuda.

Foto: Malin Andersson

Luleå2017-04-09 08:00

Luleå kommun anordnar informationsträffar för att locka fler, framför allt ungdomar, att söka vikariat inom kommunen under sommaren. Men det är få som visar intresse för de aktuella tjänsterna.

– Vi försöker anordna träffar för att informera intresserade om Luleå kommun som arbetsgivare, vad du som anställd har för möjligheter och hur arbetet går till. Den sammankomst vi har i Råneå hoppas vi ska resultera i att fler söker sig till vården i sommar, berättar Luleå kommuns samordningschef inom personlig assistans, Anastacia Chefer.

Att intresset för att sommarjobba inom vården är svalt är inget nytt. De senaste åren har situationen varit densamma.

– Det är alltid svårare att locka folk till byarna, det krävs nästan att den som söker har körkort och tillgång till bil för att kunna arbeta, till exempel i Råneå med omnejd.

Sedan industriföretagen började annonsera efter sommarjobbare ser Anastacia Chefer en markant skillnad, fler aktörer slåss om arbetskraften och det är den som kan erbjuda bäst villkor som vinner.

– Vi har svårt att slåss mot till exempel industrierna, de har andra lönelägen än vad Luleå kommun kan erbjuda. Idag vill ungdomar ha mer pengar men på kort tid när de arbetar, det kan inte kommunen matcha, säger Anastacia Chefer.

Inom personlig assistans och hemtjänsten i Råneå behövs 36 vikariat för att klara semesterbemanningen, siffran för äldreomsorgen är densamma. Men via den offentliga rekryteringen på kommunens hemsida har än så länge inte en enda ansökan inkommit för personlig assistans och hemtjänst.

– Vi är inte oroliga för att inte klara bemanningen, men det finns mycket att lära då situationen ser ut så här inför varje sommar. Luleå kommun som arbetsgivare måste nå ut i nya nätverk för att hitta ungdomarna och framför allt nysvenskar, som just nu utgör en stor del av personalstyrkan, berättar hon.

Anastacia Chefer räknar med att cirka 70 procent av de anställda inom personlig assistans i Luleå kommun är nysvenskar.

– Det är jätteroligt att de har sådant stort intresse för att arbeta inom vården. Från kommunens sida måste vi dock bli bättre på att samverka med till exempel Arbetsförmedlingen som tillhandahåller yrkesutbildningar. Som det ser ut nu är de färdigutbildade till hösten, men för Luleå kommun skulle det vara bättre om de var färdiga i maj och att vi kunde ta in dem på vikariat till sommaren. Det är något vi måste arbeta med framöver och får vi bukt med det så tror jag att vi kommer att ha lättare att bemanna sommarvikariaten framöver, berättar Anastacia Chefer.

Nu hoppas hon att informationsträffen i Råneå ska väcka intresse hos byborna och få fler att söka sig till vården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om